Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Иницијативи

МЛАДИНСКА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27

ПОДИГНУВАЊЕ НА ЈАВНАТА СВЕСТ ЗА ПОТРЕБАТА ОД СТРАТЕШКИ ПРИСТАП ЗА РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27

ОБЈАВИ МЕ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22

ИНКЛУЗИЈА ПРЕКУ МЕДИУМИ

 • Втора обука за медиумска писменост

  Втора обука за медиумска писменост

  Втора обука за медиумска едукација на инклузивни групи на учесници во рамките на проектот “Инклузија преку медиуми“ кој го имплементира здружението Инклузива и Тв Плус Куманово. Повеќе
 • Здравствена заштита за лицата со попреченост

  Здравствена заштита за лицата со попреченост

  Ги прашавме родителите на лицата со попреченост каква здравствена заштита добиваат нивните деца. Повеќе
 • Дискриминација на лицата со попреченост и нивните семејства

  Дискриминација на лицата со попреченост и нивните семејства

  Во Македонија постои законска рамка за заштита од дискриминација, но и покрај постојното законодавство и политиките, податоците од досегашните истражувачки извештаи и анализи покажуваат дека дискриминацијата врз основа на попреченост е широко распространет феномен во државата. Учесниците во оваа емисија јавно зборуваат на оваа тема. Повеќе
 • Трета емисија од серијалот „Инклузија“ на тема вработување на лицата со попреченост

  Трета емисија од серијалот „Инклузија“ на тема вработување на лицата со попреченост

  Серијалот од пет емисии ќе се имплементира со помош на грант доделен преку проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Коалиција за медиумска писменост”, што го спроведува Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со Институтот за различности во медиумите од Лондон и весникот „Нова Македонија“ со финансиска поддршка од Европската Унија. Повеќе
 • Втора документарна емисија од серијалот „Инклузија“ на тема инклузивно образование

  Втора документарна емисија од серијалот „Инклузија“ на тема инклузивно образование

  Серијалот од пет емисии ќе се имплементира со помош на грант доделен преку проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Коалиција за медиумска писменост”, што го спроведува Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со Институтот за различности во медиумите од Лондон и весникот „Нова Македонија“ со финансиска поддршка од Европската Унија. Повеќе
 • Дводневна обука за медиумска писменост за лица со попреченост и нивните семејства

  Дводневна обука за медиумска писменост за лица со попреченост и нивните семејства

  Лица со различен вид на попреченост и нивните родители денеска присуствуваа на обука за медиумска писменост, што ја спроведува здружението на промоција и развоја на инклузивно општество Инклузива од Куманово, во рамки на проектот Инклузија преку медиумите. Пред присутните зборуваше новинарот Зоран Иванов, кој потенцираше дека овие лица мора да бидат вклучени во медиумите и заедно со нив да ги остварат своите права. Повеќе
 • Инклузија преку медиуми

  Инклузија преку медиуми

  ТВ Плус Куманово ја емитуваше првата од петте емисии од серијалот „Инклузија“, која е на тема социјална заштита за лицата со попреченост и нивните семејства. Емисијата е дел од проектот „Инклузија преку медиумите“, кој го имплементира здружението Инклузива во партнерство со ТВ Плус Куманово. Серијалот се имплементира со помош на грант доделен преку проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Коалиција за медиумска писменост”, што го спроведува Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со Институтот за различности во медиумите од Лондон и веснкот „Нова Македонија“ со финансиска поддршка од Европскатиа Унија. Повеќе
 • „Инклузија“ – нова емисија на ТВ Плус

  „Инклузија“ – нова емисија на ТВ Плус

  „Инклузија“ е насловот на новата емисија, која наскоро треба да започне да се емитува на телевизија Плус. Емисијата е дел од проектот „Инклузија преку медиумите“, кој го доби Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ во соработка со телевизија Плус. Во „Инклузија“ која ќе се емитува еднаш месечно, гледачите ќе можат да се информираат за потребите, можностите, но и предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост и нивните семејства. Темите ќе се однесуваат на социјалната заштита,здравствената, образованието, вработувањето и дискриминацијата. Повеќе
 • Обука за новинари „Инклузија преку медиуми“

  Обука за новинари „Инклузија преку медиуми“

  Еднодневна обука за новинарите од североисточниот регион се одржа денеска во рамките на проектот „Инклузија преку медиуми“ во организација на здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово. Целта на проектот е да се зголеми учеството на лицата со попреченост во локалната заедница со подобрување на нивинте вештини за медиумска писменост преку обуки во инклузивни групи и директно учество во серијал на емисии на пет различни теми, тема социјална заштита, здравство, образование, вработување и дискриминација. Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

ВО НАШЕ ИМЕ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

ГОРДИ НА СЕБЕ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

МАРГИНИТЕ ВО ЦЕНТАР

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

МЕДИУМСКИ ПИСМЕН СТУДЕНТ

 • ДОДЕЛУВАЊЕ СЕРТИФИКАТИ !!!

  ДОДЕЛУВАЊЕ СЕРТИФИКАТИ !!!

  Студентите кои ги посетија четирите работилници добија сертификат кој ги потврдува знаењата и добија сертификат. Повеќе
 • Ограничувања на слободата на изразување: заштити се!

  Ограничувања на слободата на изразување: заштити се!

  Целта на едукацијата на четвртата на работилницата на 22.12.2017 беше слободата на изразување и тоа првенствено на социјалните медиуми. Во таа смисла студентите се запознаа со слободата на изразување со акцент на нејзините ограничувања и тоа во поглед на говорот на омраза, клеветата и омразата. Повеќе
 • Политичката порака и видот на медиумот

  Политичката порака и видот на медиумот

  Тертата работилница МИЕС ја посвети на политичкото комуницирање. Оваа работилница се одржа на 13.12.2017 и студентите беа запознени со традиционални медиуми vs новите медиуми (new media) и тоа: дигитализација, интерактивност, мрежа, медиумска култура vs политичка култура во Република Македонија: тв, радио, печатени медиуми, национални и локални телевизии. Повеќе
 • Дигитална писменост: медиумска колонизација на политиката vs електронска демократија

  Дигитална писменост: медиумска колонизација на политиката vs електронска демократија

  На втората работилница во организација на МИЕС на 27.11.2017 студентите учеа за техниките на креирање на политички спектакл или проблемите на современо пакување на политиката како и пресвртот во поимањето на on-line маркетингот во изборната кампања. Повеќе
 • Концепт за медиуска писменост

  Концепт за медиуска писменост

  Македонскиот институт за Европски студии на 17.11.2017 ја одржа првата работилница на која што студентите беа запознени со концептот на медиумска писменост и тоа теоретскиот наспроти практичнио модел и историската генеза на проблемот. Повеќе
 • Студентите и професорите за итноста од медиумската писменост во република македонија

  Студентите и професорите за итноста од медиумската писменост во република македонија

  НА 27. 10. 2017 на платото на УКИМ се одржа хепениг/митинг под мотото Концепт за медиумски писмен студент на кој присутвуваа повеќе од 500 студенти, професори, асистенти од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Митингот го сврти вниманието на медиумите и успеа да испрати порака и до медиумите и до релевантните фактори во Република Македонија.  Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk