Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Јас мислам вака

Харис Бачевац, III1, СУГС „Браќа Миладиновци“

1-6Знам дека сега е март и дека е кочан ладно и на никого не му е гајле за глобалното затоплување, но за тоа мора да се зборува со цел некако да ставиме крај на убивањето на нашата планета. Климатските промени се вистински, за нив скоро во потполност се виновни луѓето, а со самото тоа треба да поднесеме одговорност за направеното. Поради тоа сите мораме да сфатиме дека заедно треба да делуваме со цел последиците кои се можни да се случат, навремено да се спречат.

Миа Георгиевска, IV-10, СУГС „Јосип Броз Тито“

mia-georgievskaДа учиш во едно од најдобрите средни училишта во Скопје не е ни малку лесно, но да учиш во германската паралелка на вакво училиште е вистинска привилегија. Ние не сме ниту досадните бубалици, ниту најпознатите фаци во Скопје, но сме оние кои ја претставуваат новата генерација на успешност во двете полиња – училиште и приватен живот. Во следните испишани редови сакам да го претставам училишниот живот на ученците од оваа паралелка и да упатам благодарност до сите оние кои секогаш беа тука за нас.

Анастасија Спировска, I-8, СОУ „Перо Наков“ - Куманово

1-5Додека вие занесно ме слушате, јас морам претпазливо да раскажувам. Го помнам првиот ден во ова училиште... Се сеќавам дека барав многу работи, многу пријатели. Но, колку и да се трудев, се чувствував ко да сум архива, неуредена, со многу полици, во која не можев да го најдам она што го барав.

Илија Тоневски III-7, СУГС „Орце Николов“

ilija-tonevskiКлише ли ќе биде да пишувам пак дека нашиот град е исполнет со хулигани и шмизли? Има ли воопшто причина да излегувам од овој шаблон на мејнстримизација? Има ли нешто што остана во нашево Скопје што заслужува да биде пишувано? Имаме ли ние нешто што ќе им раскажуваме на нашите внуци за тоа како било во наше време? Ќе има ли воопшто наше време? Безброј прашања, а ниеден одговор кој ќе го стивне пламенот на љубопитноста.

Васко Гичевски, III година, СОУ „Таки Даскало“ - Битола

1-4Училиштата се куќите на иднината. Таму младите се образуваат,воспитуваат,се формираат како личности но што се случува последниве неколку месеци? Училиштата ги претворивме во своедни борбени терени, во училиштата се води битка, битка против некои (не)намерни неправди.

Екатерина Плескоњиќ, професорка во СУГС „Раде Јовчевски - Корчагин“

ekaterina-pleskonjikjМОЌ, три букви, малку се на број, но со значење и силина која може да ја  придвижи целата Вселена. Дали некогаш сте се запрашале кој ја поседува таа моќ? Кој е тој или таа? Дали тоа е радоста, тагата, среќата, несреќата или можеби се` заедно. Кој ја има таа привилегија во исто време да биде Ваш креатор, но и Ваша креација, Ваш сон, но и Ваше јаве, Ваша мечта, но и Ваша реалност, Ваша насушнa потреба, Ваша присутност, но и Ваша отсутност.

Петар Барлаковски IV-5, СУГС Гиманзија „Раде Јовчевски-Корчагин“ - Скопје

petar-barlakovskiКога првпат ќе го слушнам зборот екстерно, веднаш помислувам на необјективност. Кога втор пат ќе го слушнам зборот екстерно, помислувам на дисфункционално образование. Кога веќе трет пат ќе го слушнам зборот екстерно, не помислувам ништо, туку сфаќам дека „не го бива“.

Атанас Аврамов, IV-1, СОУ „Богданци“

atanas-avramovОпштествената заедница е апстрактна арена во која се борат нашите стравови и нашето вистинско его, кое е истоштено од криење на неговата содржина поради претпоставената осуда од мистичните очи кои трепкаат во темнината. Лицата на младите станаа отворена книга за креативност која е заробена во границите воспоставени од општеството за да се создаде една хомогена смеса од луѓе.

Душица Петровска, професорка во СУГС „Јосип Броз Тито“

dushica-ristovskaВо атмосфера со накитени улици и излози, полни кафулиња од кои „трешти“ гласна музика и редици граѓани по маркетите се одбележуваат последните 365 дена од оваа година. Кифлички и руска салата, сарма, нешто мрсничко, торта и како што е ред за да биде среќна новата година и водка, виски, вино.

hristina-najdovskaЧесто по медиумите, а и во секојдневниот живот слушаме за проблемите со кои се справуваат луѓето од типот на малолетничка останала трудна, жените од руралните средини трпат сексуално малтретирање или пак хомосексуалците се мета на психичко и физичко насилство. Може и комшивката да се справува со вакви проблеми, може и нашата соученичка сака да направи абортус или пак нашиот другар сака да се депилира. Велат луѓето, тоа не е нормално. А која е дефиницијата за нормалност? Она што за пајакот е нормално, за мувата е убиство. Додека молчиме, можеме и ние да бидеме епицентар на овие проблеми.

Христина Христовска, 2-3, СУГС „Орце Николов“

hristina-hristovska„Сакам да заминам од тука“ и „Сакам да живеам во странство“ се едни од најупотребуваните реченици на младите во нашава земја. Зарем не е тажно тоа што денес секој гледа да замине од нашава татковина, а во минатото гледале да се изборат за неа?

Исток Улчар, 4-10, СУГС „Јосип Броз Тито“

istok-ulcar-3Знаеме дека видот на поезијата игра голема улога во тоа какво место таа ќе заземе во општество, но и нејзиниот пласман кај публиката игра голема улога. Во нашево модерно општество, поезијата ќе биде многу повеќе слушната или прифатена ако е сервирана во облик на текст од музичка композиција. Рап-музиката, која најмногу се концентрира на текстот од сите останати популарни музички жанрови, веќе одамна има земено голем замав и има извршено големо влијание кај својата публика, која е составена од голем број мои врсници.

Султана Јовановска, IV-4,  СОУ,,Јане Сандански” – Струмица

sultana-jovanovskaТи го праќам ова писмо уште од сега за да имаш време да размислиш и да видиш што ќе правиш со моите желби. Првпат ти пишувам, те молам земи ме в предвид.

Дејана Попоска, IV-8, СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин“

dejana-popovskaСите бевме панкери, кога беше „фора“. Панкот долго беше на апарати за дишење, ама умре. Турбофолкот е тој што не е мртов. Во најдобри години е и без „лична“, го пуштаат по дискотеки. Е сега, едно круцијално прашање: Колку промили нè делат од „Што им е на селанкиве?“ до „Тоо Цецооо“ расположение?

Миа Петровска 3-7, СУГС „Никола Карев“ - Скопје

mia-petrovskaЧувствувам како тонеме во жива кал и тоа ме прави несреќна, па се колебам дека воопшто постои стабилно копно.Материјализмот ги јаде луѓето од внатре- тие се како скапано јаболко. Убави од надвор,но трули во внатрешноста. Под оклопот на фини луѓе и пријатели се скриле несигурни мали деца кои се трудат се` да направат со пари.Купи си другаре, купи си гардероба, накити се со звања...Но, каде е тука човекот? М?

Дамјан Алексовски, IV-5, СОУ Гимназија „Гоце Делчев“ - Куманово

damjan-aleksovskiЗошто спортот и спортските активности полека се бришат од нашите дневни планови и нашите листи на желби?
Да, сите ние, со чест на исклучоците, сите ние млади, прави, здрави во развој, со целата наша младешка сила. Зошто е полесно да најдеме друштво за во нашата локална кафеана или за во паркот во близина, за да пивнеме некоја флашичка евтино вино отколку да најдеме партнер за трчање или екипа за 5 на 5 во сала?

Марија Пауноска, IV-1, СОУ „Крсте Петков Мисирков“ – Демир Хисар

marija-paunovskaЉубопитноста е тригерот кон подобро утре. Со неа човекот успева да ја извлече науката од своите пори и со неа да отвори нови патишта кон иднината. Слободата на човекот му овозможува душевно и физичи да се пронајде себе си. Да ја пробудиме свеста во нас, да го смениме нашиот менталитет и да го направиме светот поубаво место за живот, клучот е во нас и само од нас зависи.

Султана Јовановска, IV-4,  СОУ,,Јане Сандански” – Струмица

jovanovskaсВо градинка не беше праведно што дел од моите врсници правеа што сакаа, додека останатите мораа да ги  почитуваат правилата, истото се случуваше во основно, а сега и во средно. Но, што е тоа што ги тера некои ученици да уживаат повеќе права од другите, дали постои нееднаквост помеѓу нас?

Никола Ивановски, 4-4 СОУ Гимназија „Гоце Делчев“ - Куманово

diskriminacija-gimnazijalciДо пред некое време да се биде гимназијалец беше чест, затоа што тоа значеше дека ќе си добар ученик и дека ќе си дел од престижно училиште и кадешто ќе стекнеш базично образование со кое ќе зачекориш кон портите на државните универзитети.

Пратениците Александар Николовски од ВМРО-ДПМНЕ и Нора Алити од ДУИ на дебата организирана од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста дискутираа со средношколците за нивниот активизам.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk