Медиумски ден

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста организира посети по различни медиуми во Скопје и во другите градови низ земјата за учениците во средните училишта од Македонија.

Медиумски ден 2016

Медиумите ТВ 24 Вести, ТВ 21, Радио МОФ, Нова Македонија, Телеграф.мк, Тера ТВ и Канал Плус Куманово беа домаќини на 100 тина средношколци од Скопје, Битола, Гевгелија, Виница, Штип. Идејата за организација на ваков ден е публиката, а особено младите да се запознаат со улогата и функцијата на медиумите во едно општество, начинот на кој се создаваат вестите, новинарските стандарди и кога тие се прекршени.

По посетите во редакциите, учениците учествуваа на интерактивното предавање со Дарко Булдиоски за стекнување вештини како да се препознаат лажни вести „Кликни, провери“. Медиумскиот ден го организира Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во рамките на проектот „Коалиција за медиумска писменост“, што го реализира во партнерство со весникот „Нова Македонија“ и Институтот за различности во медиумите од Лондон. Проектот е финансиран од Европската Унија.

Read 122 times Last modified on Петок, 10 Март 2017 11:02
More in this category: Медиумски ден 2014 »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За проектот

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите од Лондон и со дневниот весник „Нова Македонија“ во периодот 2016-2018 г. ќе го реализира проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Македонска коалиција за медиумска и информациска писменост“.

Повеќе

За весникот „Медиум“

„Медиум“, весникот на сите средношколци е плоштадот на слободата на младите луѓе. Средношколец си и сакаш да пишуваш во весник. Стани дел од редакцијата на првиот средношколски весник кој излегува еднаш месечно во „Нова Македонија“.

Повеќе

 
Адреса
ул. „Јуриј Гагарин“, бр. 17/1-1, Скопје тел. 02 / 30 90 004