Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Петмина штипски средношколци, на меѓународниот натпревар „Get in the ring“ го освоија првото место со сопствена апликација и сега ќе се борат за милион евра во Брисел. На меѓународниот натпревар победија во конкуренција од 27 врвни старт-ап бизнис идеи.

Повеќекратната добитничка на златен медал во гимнастика-јуниорки на државно ниво, Елеонора Димковска, е ученичка  во прва година во гимназијата „Јосип Броз Тито“ во Битола. Иако е млада, а во гимназијата почетник и пред неа се многу предизвици, тоа сепак не може да се рече кога се во прашање гимнастичарските сали.

Средношколките Невена Кимова од „Никола Карев“ Скопје и Тамара Тодевска од „Кочо Рацин“ од Свети Николе беа најмладите учеснички на еднонеделната обука што на почетокот на ноември ја организираше Волонтерскиот центар Скопје во рамки Еразмус проектот „Медиумска писменост: чекор кон инклузивно општество“.

Со цел подигање на свеста кај младите за медиумска писменост и поинаков пристап кон информациите кои ги добиваат од интернет, во рамки на проектот „Младинска медиумска писменост“, преку разни активности се работеше на подигање на нивното критичко размислување.

СЕПУГС „Васил Антевски-Дрен“ во соработка со Црвениот крст на Македонија организираше крводарителска акција за учениците, на која беа собрани 130 крвни единици. Од училиштето информираат дека ова е рекорд помеѓу училиштата во Македонија.

Дали социјалните мрежи се толку многу навлезени во нашите животи што стануваме зависни од онлајн присуство? Дали и како тоа се одразува на средношколскиот живот, но и на комуникацијата со луѓето околу нас? За овие прашања дискутираа учениците од скопската гимназија „Орце Николов“ на дебата „Orce talks” со професорот по психолошки науки на Институтот за психологија во Скопје - Огнен Спасовски и со студенти по психологија.

Гимназијата „Никола Карев“ на 15 ноември годинава организираше забава за учесниците на меѓународниот фестивал „Игри без маска, театар без дискриминација“. Учесниците на овој фестивал, со и без хендикеп, беа од најразлични градови од Македонија, но и од Бугарија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово.

Фејсбук, Инстаграм, па Снепчет, се најчесто користените социјални мрежи на средношколците. Ретко твитање, уште поретко гледаат телевизија. Единствени омилени  телевизиски производи им се играните серии, музичките содржини и документарните филмови на странските канали. Интернетот е доминантен медиум во нивното секојдневие. Го користат за информирање и за комуникација.

МЕДИУМ: Дали е ова твое прво појавување на телевизиските екрани?

Запишувањето во средно училиште, новата средина, соученици, оптеретеноста дали и колку некој ќе биде прифатен во друштво, вреднуван и почитуван, се вистински стрес за средношколците и најчеста причина за појава на појавата наречена ансиозност.

Од 18 до 23 октомври, во киното „Милениум“, свечено беше отворено петтото издание на Фестивалот за млади „Џифони Македонија“.

Европскиот ден на јазиците, во гимназијата „Јосип Броз - Тито“ во Битола беше одбележан по петти пат.

СЕПУГС „Васил Антевски-Дрен“ во партнерство со „Волонтерски Центар Скопје“ го започна проектот „Социјална инклузија во нашето соседство-промена“. Проектот е добиен од Академијата за Средно Европски Училишта во февруари 2017 и истиот ќе трае до декември 2017.

Патрониот празник во ОСУ „Мирко Милески“ Кичево, годинава, беше одбележан со интонирање на македонската химна од училишниот хор, а беа положени и букети свежо цвеќе пред бистата на народниот херој во кругот на училиштето.

Живееме во дигитална ера. Децата се раѓаат со смартфон во едната и таблет во другата рака. Денешната мултимедијална култура овозможува уште на мала возраст децата да се едуцираат преку игри и други корисни апликации. Како растат, така се повеќе се „бомбардирани“ со информации, од кои повеќето и не се корисни за нив.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk