Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

tijana-milic„Понекогаш повторно се враќам во моментите кога сум мало девојче кое верува во среќен крај. Добро, сепак во реалниот живот е потешко отколку во бајките, но ќе се потрудиме да има среќен крај, нели?“. Ова беше срдечното добредојде на средношколката од скопското училиште „Јосип Броз Тито“, Тијана Милиќ на промоцијата на нејзините две книги.

demir-hisarМултиетничко образование, тријазичен речник, промоција на хумани и креативни вредности се дел од бројните успеси на средношколците од училиштето „Крсте Петков Мисирков“ од Демир Хисар.

koco-racin-volontiraСо настап на училишниот музички оркестар и делење летоци со пораки за волонтирање, средношколци од скопското училиште „Кочо Рацин“ го одбележаа Светскиот ден на волонтерството - 5-ти декември во еден од трговските центри во Скопје.

cvetni-aranzmani1Кога ќе поминете на тротоарот покрај скопската гимназија „Георги Димитров“ ќе забележите преубаво уреден двор. За момент ви доаѓа помисла колку ли пари троши училиштето за одржување на зеленилото и цеќињата. Но, не е платено ниту денар. За училишниот двор се грижат средношколците од шумарско-дрвопреработувачкиот смер.

arseni-jovkovСкопското економско и правно училишпте „Арсени Јовков“ ја одржа четвртата традиционална претстава „Твориме, создаваме и зборуваме на македонски јазик“ на 12-ти декември во Драмскиот театар.

algoritam-finkiУчениците од ПСУ „Алгоритам Центар“ го посетија Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство.

snowboard-kidИ кога нема снег, средношколецот Марко Пајковски е на снежните патеки. Со неговата даска за скијање, тој е полетен и среќен, вистински „снежен“ крал на височините. Оддамна научил да стои на две нозе и со нив истовремено да лета. Иако има малку привилегии на слободно време, со посветеност и напорна работа, успехот и задоволството му се сигурни. Овој ученик во скопската гимназија „Орце Николов“ е државен првак во сноубординг и член на македонската репрезентација.

zimovanje1Нецела година откако излегол од средношколските клупи, а му недостасуваат како да ги напуштил одамна. Левиот бек на ракометниот клуб „Металург“ и на македонската репрезентација, 18-годишниот Филип Талевски од Крушево со неговиот талент и потенцијал  ги освои симпатиите на спортската јавност, а секое негово влегување на терен или затресување на противничката мрежа мами громогласни скандирања од трибините.

Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието и Македонскиот институт за медиуми го распишаа средношколски конкурс за мултимедијални продукти на тема: „Мулти-виа-медиа: Како го градиме соживотот во училиштата“.

ivanov-elektrotehnikaВештините на средношколецот Александар Соколчевски од скопското електротехничко училиште „Михајло Пупин“ го привлекоа вниманието на македонскиот претседателот Ѓорге Иванов на манифестацијата Светски ден на науката за мир и развој.

filozofСредношколците од „Раде Јовчевски – Корчагин“ остварија средби со еден од најголемите философи на современиетоФерид Мухиќ и еден од најзначајните книжевни критичари Раде Силјан.

gjorgji-hivСредношколците од проектната активност по Биологија во скопското училиште „Георги Димитров“ го одбележаа Светскиот ден за борба против СИДА - први декември.

flaeri-za-zasteda-na-voda-i-energijaУченици од скопското училиште „Георги Димитров“ ја одбележаа 70-годишнината од ослободувањето на Скопје со активности кои промовираат поквалитетно функционирање на градот.

Јавниот сервис ја поддржува важноста на медиумската и дигиталната писменост во институционалното образовение, а медиумската писменост ќе ги научи средношколците како да ги користат позитивните аспекти од популарната култура при личниот развој.

При посетата тие имаа можност да дознаат како тече работниот ден на редакцијата, да се запознаат со процесот на креирање на медиумските содржини и да поразговараат со новинарите и уредниците за тоа со какви предизвици се соочуваат во работата.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk