Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Целта на младите демонстранти од 125-те земји е властите да сфатат дека климатските промени се сериозна криза и оти сега имаат време само за да се намали катастрофата бидејќи во изминатите 40 години ниту еден политичар, без разлика какви му се партиските бои, не успеал во оваа војна.

„Траш таг“ (#TrashTag) слободно можеме да го прогласиме за предизвик на месецот. Веројатно ретко кој изминатите неколку недели на социјалните медиуми не слушнал за овој вирален хит и не видел барем една фотографија. Не ја одмина и Македонија, а едни од оние кој најмногу се истакнаа беа средношколците во пресрет на Денот на екологијата и на пролетта – 21 март.

Неполни осум години, од кои последниве три беа интензивна дружба. Така барем говори хронологијата на „Медиум“. Роденче во далечната 2011, чии први автори сега веќе се апсолвенти или се вработени. Прекрасно е чувството кога на улица ќе ги видите тие први дописници на “Медиум“ и ќе си размените спомени од каде им дошла инспирацијата за текстот за „Најдобар млад новинар“ или пак за тремата кога го интервјуирале режисерот Милчо Манчевски, ракометарот Филип Миркуловски, Калиопи, Сашко Коцев и... уште многумина други кои беа дел од страниците на првиот и единствен средношколски весник во земјава.

По четврти пат, Високата школа за новинарство и за односи со јавноста го организираше Медиумскиот ден за средношколците од Македонија.

Бенет Марку е 16-годишен средношколец во средното училиште „Здравко Чочовски“ во Дебар. Дебар е родниот град на неговите родители, а тој таму живее од 2009 година. Неговото родно место, пак, е Бруклин, Њујорк – САД. Основното образование го започнал таму, на англиски јазик во „Rogers Park Elementary School”, а го завршил во Дебар откако решиле семејно да се вратат во Македонија. Денес тој е средношколец во втора година, а меѓу неговите врсници, но и сограѓани е познат како талентиран и успешен каратист. Зад неговото име досега има запишано 12 медали. Покрај каратето за кое вели дека му е како храна, негова пасија е и виолината, а вљубен е и во поезијата.

„Урбано Неготино“ е настанот на кој средношколците од средното училиште во овој град „Св.Кирил и Методиј“ имаа можност да ја покажат својата креативност и да остават нешто што ќе трае. Станува збор за настан кој беше организиран по денот на ослободувањето на Општина Неготино на 7 и 8 ноември и кој имаше за цел да се урганизира рекреативниот дел од кејот на СРЦ,,Младост“.

Педесетина ученици од прва до четврта година во велешкото средно училиште „Гимназија Кочо Рацин“ учествуваа на првиот форум од проектот „Читај и меѓу редови“. Тема на настанот беше „Медиумска писменост и градење на критички став“.

Група ученици од СУГС „Никола Карев“ – Скопје во новогодишната населба „Винтерленд“ во центарот на Скопје на штандот наречен „Давална“ делеа бесплатна облека, храна, топли напитоци и играчки на социјалнозагрозените граѓани кои имаат потреба од помош. На штандот тие беа ангажирани по завршувањето на часовите, најчесто во периодот од 18 до 20 часот.

Во Скопје годинава првпат се отвори новогодишна населба „Винтерленд“ на чие отворање светна новогодишната елка на плоштадот „Македонија“.

По повод Новогодишните празници МСУ „Гаврило Романович Державин“ во Свети Николе по трети пат организира новогодишен фестивал и базар кој ќе се одржи од 25-27 декември.

Шекспировско прашање со кое живееме секој ден. Дали да бидеме во тек со сите случувања, или пак да живееме во некоја форма на своја имагинација бегајќи од сето тоа што нè опкружува. Сакале или не ова денешно модерно општество ни наметнува влијателни ‘органи’ кои со множество од најнови технологии и разновидни техники, емитуваат енормно голем број податоци и информации. Забележливо е отсуството на селектирање на одредени корисни или вредни информации, се занемарува какво може да биде влијанието на податокот или пренесената порака врз оној што ги перцепира, главно најважна е користа од емитувањето или бројот на гледаност.

Трета државна награда по биологија во седмо одделение, трета државна награда по физика во осмо одделение, прва државна ликовна награда на манифестацијата ,,50-ти Рацинови Средби” во деветто одделение и неколку меѓународни, држани, регионални и општински награди за поезија.

Ако ги прашате средношколците во скопската гимназија „Никола Карев“ дали им е познат бендот под име „Хана“, нема да пронајдете ученик од кого ќе добиете негативен одговор. Станува збор за музичка група во која настапуваат седумина тинејџери, сите ученици во ова школо. Својата слава меѓу младите тие успеаа да ја стекнат преку низа настапи на настани организирани токму од средношколците.

Учениците од скопската гимназија “Раде Јовчевски Корчагин“ и од основното училиште „Петар Поп Арсов“ учествуваа на работилница - еден вид симулација на училишен час, и преку заемна интеракција одговораа и изнаоѓаа решение на зададена задача. Настанот се одржа во рамки на иницијативата „Петок за млади“ во просториите на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИРТ), а часот го водеше професорот по дигитални системи и практична настава, Димитрија Ангелков кој предава во средно стручно училиште „Киро Спанџов“ од Кавадарци, кој им го претстави и својот изум – интерактивна училишна табла.

Средното електротехничко училиште на Град Скопје „Михајо Пупин“ е единственото средно еко-училиште кое доби зелено знаме на конкурсот од Програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“. Право на аплицирање на овој конкурс имаа 100 средни училишта.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk