Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Средношколката од СОТУ „Ѓорѓи Наумов“ – Битола, Евгенија Давитарова, ја освои наградата „Млад иноватор“ на натпреварот „Макинова“ во Скопје, настан кој е поддржан од Светската организација за интелектуална сопственист (Берин).

Да ја почуствуваат шпанската култура, да се забавуваат на шпанска музика и да зборуваат шпански јазик, се само мал дел од можностите кои ги искористија трите средношколки од средното училиште „Васил Антевски-Дрен“ од Скопје, Емилија Трајкоска, Марија Дуева и Теодора Дичова.

По 51. пат годинава во Велес се одржаа Детските Рацинови средби, а можноста свечено да ја отворат манифестацијата во велешкиот театар ја имаа гимназијалците од СОУ „Кочо Рацин“.

Учениците сведочат дека џоинт може да се купи за цена од 300 до 500 денари во зависност од квалитетот и не е тешко да се пронајде. Истражувањата, пак, покажуваат оти марихуана барем еднаш во животот пробале пет отсто од тинејџерите на возраст од 16 години, како и тоа дека најчесто првпат се употребува на 15 годишна возраст.

Три средношколки од Битола имаа незаборабно искуство во главниот град на Русија, каде беа поканети на отворање на изложбата во која се претставуваат бисерите на Монмартр, а имаа и можност од прва рака да ја почувствуваат руската култура.

Секојдневен работен ден, завршува последниот час, а со тоа и работниот ден.

Македонското издание на овој фестивал е најважниот кој се случува надвор од Македонија, тој е повеќе од гледање филмови, се организира од младите за младите. Тука никој не се срами да каже што мисли, тука секој со секој се спријателува и го покажува својот талент.

Околу 300 ученици од 15 средни училишта во Скопје на еден ден го окупираа Средно Водно кае се одржа петото издание на манифестацијата „Средношколски игри 2018“.

На креативен начин, по повот 10 октомври – Светскиот ден на менталното здравје, учениците од средното училиште на Град Скопје „Зеф Љуш Марку“, повикаа на подигање на свеста за металното здравје.

Средношколците и професорите од кумановската гимназија „Гоце Делчев“ на почетокот на месецов една недела беа домаќини на вкупно 22 ученици и девет професори од од Италија, Шпанија, Турција и Романија. Кумановци им посакаа топло добредојде со богата културно уметничка програма, на која настапија и членови на културно уметничкото друштво Српски вез.

Најдобрите спортски екипи од средните скопски училишта постигнаа одлични резултати на натпреварите во повеќе спортови во германски Нирнберг каде нашите средношколци се натпреваруваа со нивните врсници од овој збратимен град на Скопје.

На почетокот на осмата сезона од „Медиум“ ќе се осврнам на неколку поенти од неодамнешното истражување на Институтот за комуникациски студии (ИКС) за утврдување на „Навиките на корисниците на социјални мрежи во Македонија“. Најмладите испитаници беа со навршени 15 години и сместени во групата од 15-24 години, иако истражувањето опфати и испитаници од различни возрасти, до + 65 г. Целта беше да се утврди од каде се информираат, што најмногу читаат онлајн, дали имаат профил на социјалните мрежи, колку време поминуваат на истите, за што ги користат, кого следат, но исто така и како ги восприемаат вестите, односно дали ги проверуваат и бараат дополнителни информации.

Средношколците велат дека често се „исклучуваат“ од часовите и мислат на нешто сосема друго, нешто ги мачи, но и дека професорите не им помагаат многу да се справат со тие прашањата. Наставниците, пак, според психолозите, често се само пасивни „предавачи“ и ја пропуштаат шансата да бидат активни поддржувачи во развојот на нивните ученици адолесценти.

Ана Воденичаровска и Владимир Бојаџи, се двајца студенти-бруцоши, кои на државната матура летовото извадија најдобри резултати по предметот Математика за кој велат, дека решавањето задачи им оди со леснотија и им претставува задоволство.

За да се справиме со меѓуврсничкото насилство кај тинејџерите, прво мора да се свестиме дека овој проблем реално постои, потоа секое училиште да си детектира какви форми на булинг постојат низ ходниците и од кои побуди, а родителите и наставниците, пак, треба да градат доверба со децата за тие да се осмелат да пријават

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk