Активирај се |

Четврта медиумска лабораторија во Велес

feat-img

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и „Нова Македонија“ организираа медиумска лабораторија во гимназијата „Кочо Рацин“ во Велес.

На неколкучасовната работилница учениците дознаа како се пишуваат вести, како работи една редакција, како се прави селекција на содржините и кои се професионалните стандарди што треба да ги почитуваат новинарите. На интерактивната работилница, учениците вежбаа пишување вести. Овој настан се организира во рамките на проектот „Коалиција за медиумска писменост“ при што Школата и дневниот весник секој месец ги посетуваат училиштата низ Македонија, држејќи предавања за новинарство и за медиуми. Проектот е финансиран од Европската Унија.

Овие еднодневни работилници се организираат со цел да им се доближат на младите професионалните новинарски стандарди и процесот на креирање вести. Реализацијата на ваквите предавања е овозможена со поддршка на Европската Унија.