Активирај се | Создадено од вас |

Графити на воени злосторници на јавни површини низ Србија

Графити на луѓе на кои им се суди за воени злосторства се исцртани на згради низ неколку градови во Србија. 30-годишниот Давид од Ниш, кој за себе вели дека е пацифист, не се согласува на ваков начин да се слават луѓе кои направиле лоши работи во војната. Иако за повеќето испитаници од анкетата во оваа сторија ваквите графити не се прифатливи, српските граѓани секојдневно поминуваат покрај нив, кои градските власти не ги бришат.

Авторки: Ана Адамовиќ и Наташа Спасовски

Видеото е изработено како дел од Мастер часовите за медиуми и новинарство, кои ги организираа Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС во рамките на УСАИД проектот за медиумска писменост „Младите размислуваат“.