Активирај се | Создадено од вас |

„Каревјанци“ е најдобра групна маска на Струмичкиот карневал

feat-img

Маската „Каревјанци“ на карневалската група од средното училиште „Никола Карев“ во Струмица го освои првото место на Струмичкиот карневал во категоријата групна маска. Околу 90 средношколци од македонска и турска етничка заедница три месеци ги шиеја костимите, ги украсуваа со детали и ја усовршуваа кореографијата за сценскиот настап.

-Креацијата ја изработувавме надвор од училишните активности и токму тоа придонесе за поголеми дружења и размена на мислења и идеи. Но кога се работи со голема желба и љубов, а и со голема поддршка од наставниците работата воопшто не е тешка. Напротив, ни претставуваше задоволство и голем предизвик. На тој начин ги рушиме предрасудите и бариерите помеѓу различностите, бидејќи сите сме ученици во истото училиште, велат средношколците кои учествуваа во изработката на маската.

Училиштето „Никола Карев“ веќе четврти пат по ред е првонаградено на Струмичкиот карневал, што, како што велат ученциите, им претставува поттик за подобра маска секоја наредна година.

Ице Белчиев, СОУ „Никола Карев“ – Струмица