Активирај се | Создадено од вас |

Семејни кавги, нецелосни реставрации

feat-img

Нерасчистени имотно-правни односи доведуваат до парадокси при обновата на куќите. Една куќа, две лица – половина реставрирана, половина запуштена.

“Оваа куќа можеби никогаш нема да биде обновена целосно”, вели мајстор кој работи во старото јадро на Охрид.

Тешко е да се задржи историската техника на градба бондрук, бидејќи старите материјали повеќе не се достапни и се заменети со нови. Клучно е да се задржи автентичниот изглед. Архитектурата на овие куќи претставува туристичка атракција. Освен лошиот изглед, старите нереставрирани градби преставуваат опасност за луѓето зашто делови од фасади паѓаат на улиците.

Коридор на архитектонски противречности
Традицијата видлива само на канделабра
Видлив пример за отсуство на договор за имотот
Констраст на два објекти, современ и традиционален
Реконструкцијата со современи материјали, формата зачувана
Старите градби магнет за туристите
Две оштетени куќи комплементарни во руинираноста
Непланиран поглед кон езерото
Руинираните куќи, опасност за минувачите
Локалната власт се грижи за инфраструктурата, сопствениците ги заборавија куќите

Автори: Милена Милошевиќ, СУГС „Никола Карев“, Скопје, Марко Илиевски, СУГС „Никола Карев“, Скопје