Активирај се | Создадено од вас

Убаво им е дома, ама сонуваат за странство

Заминувањето на младите од Македонија е тредн подолго време, младата популација ни заминува, која е стратегијата на државата? Младите се изјаснуваат дека немаат многу можности во помалите градови, па ако не во странство иднина бараат во Скопје. Психолозите објаснуваат – ова е тренд бидејќи се препознава момент на себе откривање и усовршување, оттаму се раѓа желбата за иселување.

Прилог на Ана Марија Бошева средношколка во СЕПУГС „Васил Антевски- Дрен“ Скопје што помина еден месец пракса во информативната редакција на МТВ.

Оваа содржина е изработена во рамки на проектот за медиумска писменост на УСАИД „Младите размислуваат“ кој го спроведува ИРЕКС во партнерство со Институтот за комуникациски студии, Македонскиот институт за медиуми и Младински образовен форум.