d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Jas mislam vaka ivana kunovska

Графитите се протест и несфатена младост

Ивана Куновскa, СОУ Гимназија „Јосип Броз Тито“, Битола

Ѕидови околу нас. И секогаш се четири. Се движиме во тој заграден простор кој ни создава чувство на безбедност, сигурност и недопирливост. Тие се тука, некогаш да ја потенцираат нашата осаменост, или да не заштитат од стравот да бидеме дел од големиот простор, од булеварите, авениите и плоштадите кои се ничиј или сечиј простор.

Моите  ѕиидови, сеедно колку стари, сведоци се на моето растење, на моите големи и мали тајни, на успеси и падови. Со оглед на многуте станари кои минале тука, сигурна сум дека кријат нешта кои се потешки и од нивната столетна старост и нивната тежина. Претпоставувам дека сите ѕидови се всушност волшебен круг во кој се случуваат големи љубови, разделби, семејни драми, а толку малку радости. Кога би проговориле сигурно би ја осудиле човековата себичност, кратковидост и неумеење да се радуваме на секој нов ден кога се будиме. Би ни кажале дека се оптоварени со нашите судбини, често колку и ние самите. Дете, на ѕидот, го наслика својот детски сон: птица во лет и безброј шарени цветови. Се радува тоа, се радува и ѕидот. Другото, го истури својот бес врз ѕидот, а тој не возвраќа, но го боли секоја драсканица.

Повредени се и големите ѕидови низ градот со графити. Но, имајте почит кон нив. Тие се големата уста на неизживеаната, несфатената младост, на протестот и револтот. Тие се борци кои опоменуваат на цел глас за да можат да чујат и видат оние кои немаат ни очи, ни уши за она што го мачи младиот човек  во новото време. Сепак, сите ние, навечер ќе го побараме мирот и нашето топло легло во тој „квадратен“ круг. Но, ѕидовите како мудар старец и понатаму продолжуваат да молчат и заедно со нас да го носат товарот на  времето.