Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Камп за медиумска писменост

Една од основните компоненти на медиумската писменост е умешноста на граѓаните да ги користат медиумите за да промовираат свои интереси или барање во општеството. Како високобразовна институција, Високата школа за новинарство и односи со јавноста, освен преку неформалната новинарска едукација што ја промовира преку весникот Медиум и медиумските лаборатории во средните училишта во земјава, втор пат го организира во летниот средношколски камп за медиумска писменост.

Целта на овие кампови е учениците преку интензивна работа на терен, да се стекнат со базични знаења и вештини за продуцирање медиумски содржини и да ги осознаат основните стандарди на новинарската професија. Адаптирајќи ги наставните програми за ТВ новинарство, Основи на новинарство, Фотографија, графика и дизајн, Етика во новинарството и др. предмети, Високата школа креира неколкудневна програма за медиусмка писменост и новинарство наменета за средношколци. Програмата изобилува со интензивна практична работа на терен со поддршка на искусните предавачи на Школата.

Камп за медиумска писменост 2018

Последниот камп за медиумска писменост Високата школа го организираше заедно со Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип и дневниот весник „Нова Македонија“ во Штип од 11-14 јуни 2018.Последниот камп за медиумска писменост Високата школа го организираше заедно со Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип и дневниот весник „Нова Македонија“ во Штип од 11-14 јуни 2018.

На кампот учествуваа 30 ученици од цела Македонија. Дел од учесниците, учеството на кампот го „заслужија“ преку конкурсот за најдобар медиумски производ Изрази се преку медиумите, а дел преку активниот ангажман како дел од редакцијата на весникот „Медиум“.

Учениците правеа видео прилози, ТВ емисија и фото приказни во кои се анализираа локални проблеми и теми за младите и нивниот однос кон новите медиуми.

Гледајте ја емисијата „Прозорец“, продуцирана за време на кампот

 

 

Видете ги фото сториите

velosipedistite proterani od stip zosto brioni ogledalo na nasata negriza zosto obnovete gi parkovite poracuvaat najmladite stipjani zosto

Обновете ги парковите,
порачуваат најмладите штипјани

i stipjani migriraat zosto kako prezivuvaat stanarite na stipskata zooloska gradina zostojpg foto prikazna risto stojanovski zosto

И штипјани мигрираат

Како преживуваат станарите
на штипската Зоолошка градина
Штипјани бараат
велосипедска патека

Рекоа за кампот

stefan mitik jas mislam vaka zosto Lazara Stojkova Jas mislam vaka zosto Izabela Jovanova Jas mislam vaka zosto

4 дена во улогата новинар

Aleksandra i Izabela testemonijal zosto david testemonijal zosto tamara testemonijal zosto

Нови искуства и
незаборавна дружба

Можност да се научи
повеќе за новинарството

Доживотно искуство на кампот
за медиумска писменост во Штип

stefan testemonijal zosto Lazara Testemonijal zosto  

Кампот за медиумска писменост
– од интерес до знаење

Практични знаења што можам
да ги применувам секојдневно
 

Од другата страна на камерата

Фото галерија

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk