d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
alfa na ucenicite vo mk im treba pogolema edukacija za med pismenost

Алфа ТВ: На учениците во Македонија им треба поголема едукација за медиумскам писменост

Училиштето е клучна институција за унапредување на медиумската писменост. Едукација е потребна со цел младите да знаат да ги препознаваат и да се справуваат со манипулациите и лажните вести со кои е преплавен медиумски простор, во светот ама и во земјава. Пристапот до илјадници ресурси на интернет, носат нови ризици. Проблем е и што дел од наставните програми не се изменети од 2001-2002 година. На конференција „Медиумската писменост во Македонија: во или вон образованието“ учесниците подвлекоа дека потребно е да се ревидира содржината во учебниците, со активно учество на министерството за образование и наука. Големи надежи се полагаат на неодамна усвоената Стратегија за образование 2018-2025 година.

Во земјава медиумската писменост во образованието, постои во сегменти, во содржини од предметите по мајчин јазик или социологија кои се однесуваат на општи поими за медиумите. Заменик-директорот на Бирото за развој на образованието Петрушевски, рече дека следниот чекор е да се извршат промени и во наставните програми по предметите од општествените науки.

Прашањето за медиумска писменост го актуелизираше Високата школа за новинарство од каде ќе работат на подобрување на писменоста за вести и информациската писменот. Претставник од делегацијата на Европската Унија во земјава рече дека медиумската писменост е неодложна или нераскинлив дел од здрава демократија, од слободата на медиумите и плурализмот.

За справувањето со лажните вести во Брисел веќе формирана е експертска група од 40 истакнати новинари, академици, активисти да ја советува Европската комисија. Токму оваа проблематика е приоритет и на Европската Унија.

Вероника Мароска Леова