SHAPE

Добредојдовте на третото издание на билтенот на проектот „Локална акција за подобри политики за заштита на животната средина“ (SHAPE) посветен на иницирање решенија на локални проблеми за заштита на животната средина.

 
res br line

Успешни ЕИДХР приказни: Ученици и граѓански организации ја штитат животната средина – со конкретни дела

Во време кога Зелената агенда е врвен приоритет за Европа, шест граѓански организации ги здружија силите со средношколци за да развијат практични решенија за локалните еколошки предизвици.

res br line

„Ќе знаеме дали се капеме во чисто езеро“

„На училиште учиме за екологија, за загадување на почва, на вода… Ама тоа го учиме на вообичаениот начин – преку теоретско предавање на професорот. Но, вака, од терен, сосема е друго учењето!“

res br line

„Ѓубрето да се направи ѓубриво“

Остатоци од храна, трева, но и земјоделски биолошки отпад што им останува од работната пракса во училишните пластеници, средношколците од струмичкото средно училиште „Димитар Влахов“ го претвораат во компост.

res br line

„Ѓубре насекаде, акција само некаде“

Викенд е. Луѓето опуштено размислуваат каде да ја запоседнат природата или да фатат навреме маса за кафе во некое од кафулињата на најпозната улица за пиење на кафе во Битола, Широк Сокак. И така да се отепаат неколку саати од викендот.

res br line

Погледнете ги останатите содржини на Медиум