d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Се врати од Бруклин во Дебар и досега освои 12 медали за карате

Бенет Марку е 16-годишен средношколец во средното училиште „Здравко Чочовски“ во Дебар. Дебар е родниот град на неговите родители, а тој таму живее од 2009 година. Неговото родно место, пак, е Бруклин, Њујорк – САД. Основното образование го започнал таму, на англиски јазик во „Rogers Park Elementary School”, а го завршил во Дебар откако решиле семејно да се вратат во Македонија. Денес тој е средношколец во втора година, а меѓу неговите врсници, но и сограѓани е познат како талентиран и успешен каратист. Зад неговото име досега има запишано 12 медали. Покрај каратето за кое вели дека му е како храна, негова пасија е и виолината, а вљубен е и во поезијата.

„Медиум“: Што те поттикна да се бавиш со спортот на боречките вештини, како што е каратето?

Бенет: Заслугите му припаѓаат на татко ми, бидејќи тој ме запиша во карате клубот „Уранику” кога имав само 7 години и оттогаш мојата страст за овој спорт не престана. За мене каратето е храна, ме држи во извонредна психо-физичка форма. Го обожавам!

„Медиум“: Кажи ни нешто за твоите успеси, си добил некој медал, кога и каде?

Бенет: Досега имам освоено 12 медали од кои осум бронзени, два сребрени и два златни медали, исто така имам и многу сертификати, дипломи кои зборуваат за моите учества на натпревари во и надвор од Македонија. Најголемиот успех во мојата кариера го имам постигнато на Меѓународната турнир во Призрен, Косово, каде освоив прво место и златен медал, а исто и на „Струга Опен” освоив прво место и златен медал.

„Медиум“: Колку часа ти требаат да посветиш на вежбањето и имаш ли услови за сето тоа?

Бенет: Условите се оптимални, вежбаме по два часа, три пати неделно, додека пред натпревари и повеќе од три часа со помош на тренерите Луан Ѓерѓи и Дурим Пачуку. Нивната помош ме направи професионалец и денес јас сум еден чекор до Црниот појас и посветен сум да ја постигнам таа цел.

„Медиум“: Освен материјалните услови, што, според тебе, му треба на еден спортист за да биде успешен?

Бенет: Клучот на успехот на еден спортист е да се биде посветен, сериозен во работата, дисциплиниран, со личен режим и скромен во секојдневниот живот, да се има почит за противникот и во ниту еден случај да не се потценува истиот. Самозадоволувањето и игнорирањето на спортистот му го губат епитетот на спортистот во целосна смисла на зборот, независно од тоа што спортистот до одреден момент го постигнал и може да му ја сруши целата негова кариера.

„Медиум“: Освен карате, во Дебар си познат и по твоите други таленти. Можеш ли да ни кажеш нешто повеќе за останатите твои ангажмани?

Бенет: Освен спортот вежбам и на два музички инструменти, меѓу кои е и виолината. Меѓутоа не сум постигнал некое високо ниво на изведување, исто така и поезијата е уште една моја страст. Од основото училиште имам објавено лични творби во списанието на училиштето како и на некои веб-страници и се уште пишувам. Мислам дека многу скоро ќе ја објавам мојата прва книга со поезија со различни мотиви.

„Медиум“: Дали учествуваш во културно – уметнички активности во твоето училиште?

Бенет: Секогаш сум учествувал во настаните што се организираат во нашето училиште, а најмногу благодарение  на мојата професорка по литература Арјета Јани која ги идентификува и поддржува новите таленти во нашето училиште. Таа постојано ме  охрабрува и ме поттикна, на пример, да бидам дел од минатогодишната програма по повод Патронатот на училиштето на која изведував поезија со патриотски карактер. И оваа година сум избран како нјадобар изведувач и пак ќе се претставам пред дебарската публика со извонреден материјал и се надевам дека публиката убаво ќе ме пречека.

„Медиум“: Кои се твоите планови за иднината?

Бенет: Сега сум фокусиран на сето тоа што го кажав досега, сакам да продолжам со училиштето, со каратето, а за плановите понатаму, можам да кажам дека размислувам да студирам медицина.

А.Ј.