d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
NIZ HODNICITE Orce Nikolov 01f

Матуранти читаа извадоци од творештвото на Мисирков

Четворица матуранти од скопското средно училиште „Георги Димитров“ интерпретираа дел од творештвото на Крсте Петков Мисирков, по повод 90 години од неговата смрт. Настанот се одржа во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје и со истиот се искажа почит кон ликот и делото на Мисирков.

NIZ HODNICITE Orce Nikolov 03fАна Николовска, Олга Дамовска, Леонтина Тодоровиќ и Кристијан Самарџиски се учениците кои читаа извадоци од делата на Мисирков.
Месецов, средношколците, исто така, ја одбележаа и десетгодишнината од смртта на великанот во македонската литература, Петре М. Андреевски.
Со градската библиотека „Браќа Миладиновци“, пак, нивното училиште соработува веќе неколку години и, како што велат оттаму, за тоа е заслужна училишната библиотекарка Маја Темелковска, професорка по руски јазик.

М.И.