d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Младите од вардарскиот регион ќе „читаат меѓу редови“ и ќе учат за медиумска писменост

Педесетина ученици од прва до четврта година во велешкото средно училиште „Гимназија Кочо Рацин“ учествуваа на првиот форум од проектот „Читај и меѓу редови“. Тема на настанот беше „Медиумска писменост и градење на критички став“.

Целта на проектот е зголемување на свеста на младите во Вардарскиот регион, за критичко размислување, преку мотивација за креирање на сопствен став и одговорно изјаснување во јавноста со користење на аргументи и компетентност.

Настанот го организираше професорката по македонски јазик и литература, Магдалена Сарагинова, а имплементатор на проектот е Фондацијата за локален развој и демократија „Фокус“ од Велес.

Тимот на фондацијата, новинарките Убавка Јаневска и Даниела Саздова, како и  директорот на училиште, Гоце Алексоски, им се обратија на учениците при што новинарките го промовираа проектот пред учениците и професорите кои предаваат по предмети во чии наставни програми се вклучени содржини од медиумската писменост односно предметите: македонски јазик и литература, филозофија, етика и информатичка технологија.

Првиот форум, го водеше, новинарот Саше Димовски. Учениците со внимание ги слушаа примерите што тој им ги презентираше, посочувајќи им како да препознаат дезинформација и лажна вест, како се пишува новинарска вест и кои извори треба да се користат. Настанот им понуди на средношколците интерактивност кои одговараа на прашањата на Димовски, учествуваа во практичните вежби и покажаа голем интерес за за медиуската писменост и критичкото размислување

Активностите со учениците од прва до четврта година ќе продолжат и во  наредниот период кога ќе бидат одржани уште три работилници и еден форум.