d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
liderskikamp2

Од Младинскиот лидерски камп учел за лидерството

Идеално место за самопознавање и развивање, стекнување вештини од неформалното образование како за демократијата, животната средина и општествената одговорност, но пред сѐ учење вештини за лидерството. Вака во една реченица Дамјан Георгиевски го опишува Младинскиот лидерски камп.

liderskikamp1Дамјан е втора година во средното скопско училиште „Браќа Миладиновци“ и веќе две години по ред е дел од кампот кој се одржува во одморалиштето „Шула Мина“ во Крушево. Тој вели дека тука стекнал одлично искуство, нови знаења и многубројни пријателства.

– Ми се отворија многу можности за во иднина, научив да ја гледам позитивната страна на луѓето. Исто така, кампот ме измени и претвори во посамоуверена личност. Дефинитивно можам да кажам дека тоа е место за стекнување нови вештини и откривање нешта за кои сме способни, а не сме биле свесни – вели Дамјан.
Тој додава дека благодарение на ова искуство, изминатото лето ќе го памети како едно од наједукативните и најавантуристичките досега.

Заедно со него кампувале околу 70 средношколци на возраст од 14 до 18 години од цела Македонија. За нив се задолжени триесетина волонтери чија задача е да ги подучуваат камперите за работи што младите луѓе треба да ги знаат за нивниот развој и созревање.

За Дамјан, како што вели тој, покрај учеството во секојдневните активности, едно од највредните искуства е и запознавањето и дружењето со тинејџерите кои се од liderskikamp5различна верска или етничка припадност. Деновите поминати на кампот, сведочи, се исполнети и со низа други активности како бејзбол, јога, медитација, пронаоѓање на внатрешниот мир, поезија итн.

Ова, според неговите раскажувања, е типичен американски стил на кампување, што и не е за изненадување бидејќи организацијата е во рацете на Мировниот корпус на Америка и на ИМКА од Битола, како и со делумна поддршка од Амбасадата на САД во Република Македонија.

Покрај овој, се одржува и камп за девојки, кој се вика „Глоу“ (GLOW), на кој и тие имаат можност да се стекнат со истите вештини и искуства.

Автор: Наташа Арсова, четврта година во СУГС „Браќа Миладиновци“