d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
poetski performans

Поетско читање во гимназијата „Орце Николов“

Преку рецитирање на песните на ирскиот поет Вилијам Батлер Јеитс и русинот Сергеј Есенин, средношколците од СУГС „Орце Николов“, во рамки на вечерен поетски перформанс, се запознаа со поезијата на истокот и западот.

Иницијатор на настанот беше гимназискиот професор по македонски јазик и литература, Душко Стојановски, а двигатели на целиот перформанс-Виктор Јовановски и Никола Стојановски, дипломирани компаративисти.

Двајцата ги рецитираа стиховите оригинал, додека учениците се погрижија за препевот.

Јовановски го претставил делото на Јеитс, а Стојановски на Есенин, по што следуваше анализа на нивната поезија.

Присутна публика не беа само учениците од јазично-уметничкиот смер, туку и од општествените и математичките смерови.

Професорот Стојановски, истакна дека Есенин и Јеитс, за жал едвај се споменати во училишните програми.

Автор: Јоана Тренеска, четврта година, СУГС „Орце Николов“-Скопје