d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
gradina

Професија на иднината: Пејзажен архитект

Доколку имате смисла за убавина, естетика и детали, пејзажен архитект е идеална професија за вас. Тоа е работа со која се дизајнираат природните и изградените средина, од градски улици и паркови, училишта, зоолошки градини до национални паркови, а заради подобрување на функционалноста на просторот и визуелниот ефект.

Оваа професија ја препорачуваат од средното училиште „Ѓорче Петров“ во Кавадарци кадешто пејзажната архитектура се изучува на посебна насока. Од таму објаснуваат дека коренот на пејзажната архитектура е во разбирањето на животната средина и на функционирањето на секој град поединечно. Тоа е креативна професија која црпи знаења од природните науки, ја чува животната средина и ја разубавува.

„Пејзажната архитектура го обликува лицето на земјата, а исто така помага во формирањето на лицето на иднината и создава пејзаж на човечката мерка. Таа вклучува мултидисциплинарен дизајн врз основа на познавање на архитектурата, градежништвото, екологијата, транспортот, планирањето …  Ги анализира, планира, проектира и управува со природните и изградени површини, отворени јавни места, споменици и објекти.“, вели професорката Ратка Стојанова.

Таа додава дека оваа професија вклучува урбанистичко планирање и проектирање и претставува уметност на компонирање објекти, вегетација, вода и асфалтни површини.

„Ништо друго не може да ви пружи поголемо задоволство од создавање убавина која сите ќе ја видат. Соодветната  диплома ќе ви обезбеди одлична работа, а другите ќе ви завидуваат на вашата креативност.“, смета Стојанова.