d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
manifestacija11

Се одржа манифестација за негување на македонскиот јазик

„Твориме, создаваме и зборуваме на македонски јазик“ е мотото на овогодишната манифестација што ја организираше средното училиште „Арсени Јовков“ од Скопје.

manifestacija11Станува збор за настан кој пред две недели се одржа во Драмскиот театар, а како што објаснуваат организаторите, главната цел е да се посочи потребата од негување и зачувување на македонскиот идентитет, односно македонскиот јазик кај најмладите, како и нивно насочување кон правилна употреба на македонскиот литературен стандарден јазик.

– Напливот од англицизмите, дијалектите, сленгот и жаргонот сѐ почесто претставуваат форми на јазикот со кој младите комуницираат. А клучот на нашето постоење е токму јазикот, бидејќи тој го претставува нашиот идентитет и се смета за животворен елемент на една нација – вели Јованка Лековска, директорка во СЕПУГС „Арсени Јовков“.
Таа истакнува дека јазикот е основниот идентитет по кој се препознаваме, по кој се идентификуваме.
– Нашите предци ни оставија во аманет да ги чуваме и негуваме нашата култура, традиција, обичаи, но и македонскиот јазик – вели Лековска.

Според организаторите, во програмата се опфатени повеќе сегменти од јазикот и неговата употреба, преку соодветни драматизации на македонски јазик во македонската поезија, македонскиот роман, македонскиот филм, македонската музика, во клише муабетите, во практиката, користењето на сленгот и дијалектите во секојдневната комуникација, англицизмите и термините од технологијата.

Влезниците за манифестацијата чинеа 50 денари, а сите собрани средства беа донирани за децата без родители од интернатот во ОУ „Гоце Делчев“ во Љубанци.

Розита Закева