d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Штипјани освоија прво место на „Гет ин д ринг“

Петмина штипски средношколци, на меѓународниот натпревар „Get in the ring“ го освоија првото место со сопствена апликација и сега ќе се борат за милион евра во Брисел. На меѓународниот натпревар победија во конкуренција од 27 врвни старт-ап бизнис идеи.

Herojot od mojata ulica Maturanti get in the ringАпликацијата, која ја презентирале пред 12 потенцијални инвеститори, е маска за телефон, наменета за лицата со Рејнаудов синдром, поточно луѓе со слаба циркулација во рацете. Маската е таа која ќе ги загрева и лади рацете.

Средношколците објаснија дека апликацијата ја работеле месец и половина, а натпреварот на кој победиле бил за почетнички бизниси. Поради добрата апликација биле поместени на повисоко ниво и освоиле прво место во категоријата-електронско здравство.

Планот на младите штипјани е прво да најдат инвеститори за да произведат прототипи, со цел да осознаат дали и на каков одзив ќе наиде иновацијата кај публиката во Македонија.

Натпреварот во Брисел ќе се одржи во март следната година, а трошоците за авионски билети се покриени од гимназијата  „Славчо Стојменски“.