d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
tijana-medal

Сребрен медал за средношколката Тијана Јанковска на Олимпијада по германски јазик

Со второ место и сребрен медал се закити средношколката Тијана Јанковска од скопската гимназија „Георги Димитров“ на годинешната Олимпијада по германски јазик која летово се одржа во Франкфурт, Германија.

Овој меѓународен натпревар кој го организираше германскиот институт „Гете“ се одржа од 2 до 16 август годинава, а во трката за медал учествуваа речиси сто ученици од 48 земји.

„На меѓународната Олимпијада освен  поголемо знаење, имав можност и за многу дружења со останатите учесници, како и претставување на сопствената држава“, вели Јанковска.

Средношколците на Олимпијадата знаењето и вештините ги истакнале преку подготовка на ѕиден весник, мини претстава и краток квиз. Јанковска додава дека креативноста, точната употреба и богатиот речник од германски зборови биле пресудни за комисијата да одлучи токму таа од Олимпијадата да понесе сребрен медал во Македонија.

Тијана Јанковска, СУГС Гимназија „Георги Димитров“