d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
ohridska gimnazija

Шведски средношколци ја посетија охридската гимназија

Традиционалната соработка меѓу охридската гимназија „Свети Климент Охридски“ и шведското училиштето „Naverlönnskolan“ од Малме, ги донесе шведските средношколци кај своите врсници во Македонија.

Шведските ученици ги предводеше професорот Љупчо Ларс Ралевски, Македонец по потекло и вљубеник во земјата, чија желба и намера е да ги запознае своите ученици и колеги со македонските убавини, како и со нашиот образовен систем.

Во рамки на посетата, домаќините од охридската гимназија, ги прошетаа гостите низ образовната институција. Учениците во спортската сала одиграа пријателски одбојкарски натпревар, а се дружеа и надвор од гимназијата. Во пресрет на матурската парада, Швеѓаните имаа прилика да ги проследат и ученичките подготовки околу неа.

Раководните лица од гимназијата изјавија дека во иднина се планира и возвратна посета на охридските средношколци во Шведска.

Автор: Алберта Гулицовска, психолог во гимназијата „Св. Климент Охридски“ Охрид