d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
niz hodnicite dren2 330x200

Учениците од „В.А.Дрен” и годинава ќе рециклираат

Претставници од СЕПУГС ,,Васил Антевски-Дрен”, минатиот месец, присуствуваа на вториот работен транснационален состанок на работната група за проектот ,,Got pollution ?!..Be the sollution…Recycle!…”, како дел од ,,Еразмус+” програмата за рециклирање и почиста животна средина. Вториот транснационален состанок се одржа во Брага, Португалија. Целта на состанокот беше разгледување на досегашните активности, спроведени во рамките на проектот, како и планирање на понатамошните чекори. Се разменија и искуства околу рециклирањето во шест училишта од исто толку европски земји.

niz hodnicite dren2 330x200Работните групи имаа можност да посетат две фабрики за селектирање на отпад и една за рециклирање и да се запознаат со нивната работа. Притоа, секое училиште имаше можност да презентира начини на работа со своите ученици околу подигнување на свеста за рециклирање и зачувување на животната средина. Во изминатиот период, во ,,В.А.Дрен”, беа организирани две работилници со ученици во однос на овој проект. Целта на проектот е да се разбуди свеста кај младата популација за секојдневните проблеми кои ги имаме со загадувањето на животната средина, главно од индустриското загадување и отпадот кој доаѓа од домаќинствата.