d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
akterska2

Запис од пејзажот на една актерска душа

Едноставна и скромна девојка, но тоа што таа го има во себе е еднакво на големо уметничко дело од кое сигурно ќе се воодушевите. Скопјанката Дејана Попоска е ученичка во четврта година во гимназијата „Раде Јовчевски – Корчагин“. Нејзината успешност се должи на умешноста и талентот за глума.

„Моето прво искуство беше на часот по говорење и пишување. Познатиот монолог од „Хамлет“ беше мојот билет за влез во драмската секција. Кога веќе еднаш си одбран, навистина си. Искуствата на штиците кои живот значат се како ставање на тетоважа – никој никогаш не останал на една“, раскажува Дејана.

Во нејзиното досегашно уметничко портфолио се вбројуваат неколкуте претстави на  француски јазик и една на македонски. Преку ликовите на Мишел, Мари, Афродита, г-ѓа Потпетица, со секоја улога таа се искачува едно скалило погоре во областа на актерството. Учи како да ги надминува предрасудите за улогите и осознава дека нема лоша улога.

akterska1„Театарските проби со сите свои тензии, маани и часови напорна работа имаат моќ на невидлив магнет да ги зближуваат членовите на една театарска трупа. Научив многу за меѓучовечките односи. Сите ние заедно научивме многу. Научивме кога некој е подобар од нас, како да слушнеме и разбереме совет и сите критики да ги прифатиме како позитивни. Според мене, токму театарот  е најголемото школо за животот. Нема нешто пореално и нешто со кое може повеќе да се избега од реалноста“, вели матурантката.

Во текот на нејзиното школување во „Корчагин“ Дејана три пати ја посетила Франција. Француската билингвална паралелка ѝ отвора можности за студирање на државните факултети во Франција без приемен испит. Дејана се надева дека Драмскиот факултет, но тој во Париз, ќе ја има нејзината најголема животна улога.

 Автори: Калина Петкова и Уна Николоска,
средношколки во СУГС Гимназија „Раде Јовчевски – Корчагин“ – Скопје