Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

ВИДЕА

Писменост за вести

Детективот Новко и неговата колешка Снешка ни ги откриваат тајните на професионалното новинарство, но и како се прават манипулации.

Устав за вести – Прирачник за правилно разбирање на вестите

Шест совети како да се заштитиме од манипулациите

Внимавај, пропаганда!

Кој е Newsman?

Медиана за медиумска писменост

Медиана ни пренесува пет различни аспекти на медиумската писменост.

Медиумска писменост

Точни и проверени информации

Ангажирана публика

Вест

Онлајн живот

Пази ситуација

Како да реагираш кога си цел на дезинформации, клевети и говор на омраза.

Туристичка фотографија

Погрешно пренесена изјава

Злоупотреба на деца за политички цели

Жртва на лажна вест

Парада на гордоста

Како да препознаеш пропаганда

Седум видови лажни вести

Одгласот на онлајн говорот на омраза

Продуцирај

Дознај ги правилата за инсертирање, кадрирање, правилото на третини во фотографирањето.

Фотографирај и едитирај за веб

Снимај и монтирај

Пишувај за веб

Направи промена

Искористи го потенцијалот на новите медиуми и направи промена.

Како да станеш онлајн активист

Најдобри совети за нови блогери

Како се пишува соопштение за односи со јавноста

Како да комуницирате со новинари?

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk