Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Јас мислам вака

Пратениците Александар Николовски од ВМРО-ДПМНЕ и Нора Алити од ДУИ на дебата организирана од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста дискутираа со средношколците за нивниот активизам.

Душица Ристовска, професорка во СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“

Живееме во време кога филмови гледаме на интернет, фотографиите ги чуваме во мобилниот телефон, кафе пиеме на Скајп, а љубов изразуваме преку СМС порака или на Фејсбук.

Елена Гелебешева II1, СУГС Гимназија „Орце Николов“- Скопје

elenaЕј вие,  дечко... девојко! Да, вие, на сепарето, со телефоните во рака. Што има ново на твитер и фејсбук? Или можеби токму сега „ставате“ чек-ин? Или пак сликате за снепчет и инстаграм? Гледајте пред себе, кафето ви се олади, а ладното кафе не е пријателско кафе. Се сомневам дека разменивте два-три збора помеѓу себе. Што ви беше последниот муабет? Не се сеќавате, нели?

Тамара Ќупева, професорка во СУГС Гимназија „Орце Николов“

kupevaМедиумите стануваат доминатна форма на образование и воспитание на младите луѓе. Брзите и лесно достапни информации и содржини добиваат димензија на неформално образование во кое ученикот учи нови форми на културата, добива различни информации и создава слика за поинакви модели на однесување од оние со кои се среќава во пошироката општествена и културна заедница. Во отсуство на контрола и регулација на содржините според возраста, медиумите нудат програма која често пати ја опструира програмата на институционалното образование.

Елизабета Коцарева, IV-2, СОУ „Коста Сусинов“ – Радовиш

elizabeta-kocarevaМисли и тела оставени да се движат низ пранги на застарено патријархално општество. Дури и архитектурата наоколу ни е во правопропорционален сооднос со општествените ставови во кои сме заробени. Монотони трубења на вести, секој ден, ексклузивно во истиот термин, после ручек и за време на вечера.

Екатерина Плескоњиќ, професорка во СУГС Гимназија „Раде Јовчевски Корчагин“

Oд дамнина е јасна моќта на медиумот. Тој, неговото височество, е најголемиот моќник, креатор, стимулатор, најголемиот контролор на нашите сетила, било да е тој пишан, електронски, неговото восприемање да е аудитивно или пак визуелно. Дел од нашата свест реагира несвесно или пак сосем свесно, па ги потиснува сознанијата за неговата постојана потребно отсутна присутност. Можеби сме свесни, а можеби и не, но едно е сигурно, сите ние сме директно вклучени, меѓусебно вмрежени во најсовремениот начин на војување, но овојпат војната не е фронтална, туку неокортикална, а главниот и одговорен виновник за оваа војна е кој ако не новиот медиум, Интернетот.

Ана Јанева, СУГС Гиманзија „Георги Димитров“

ana-janevaВистински предизвик е да се посети една од најразвиените, водечки земји во светот, која своето влијание успева да го наметне насекаде, но и земја која е богата со убавини и различни нешта кои можат да се видат, а во сопствената земја ги нема или се многу поразлични. Токму Германија беше нашата дестинација овој јули преку програмата за размена на ученици и впечатоците кои ги стекнавме таму се бесценети.

Кус расказ на матурантката Христина Петров од СУГС „Панче Арсовски“

Решително чекори по врелиот асфалт, како да ги поминува последните метри во својот живот. Никој нема да ги дознае нејзините несигурности, тоа го реши во себе смеејќи се од уво до уво.

Наташа Ацевска, професорка во СУГС Гимназија „Георги Димитров“

Natasa-AcevskaНиту една информација објавена онлајн не останува приватна. Затоа е важно да знаеме што треба, а што не да споделуваме со другите.

Collective Intelligence ThinkingЕлектронска демократија, вистинска мас-медиумска револуција или медиумски простор окупиран со квази содржини. Во секој случај, тема за која треба да се зборува, да се сфати сериозно, да се дебатира. Како би можела јас на свои неполни 15 години да се вклучам во една сериозна дискусија за медиумите во нашава земја и нивното влијание во нашето општество?

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk