Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Јас мислам вака

20 MATEJA TRICHKOVSKA RМатеја Тричковска, СОУ „Кочо Рацин“ - Свети Николе

DSC 0161Александра Теменугова, Висока школа за новинарство и за односи со јавноста и раководителка на проектот „Коалиција за медиумска писменост“

JAS MISLAM VAKA ANA MARIJA ZAFIROVAАна-Марија Зафирова, СОУ „Кочо Рацин“ - Свети Николе

JAS MISLAM VAKA NEGOTINOТијана Атанасовска, СОУ „Св. Кирил и Методиј“ - Неготино

JAS MISLAM VAKA TODORA Orce Nikolov SKOPJEСветот се менува, технологијата напредува, се пронаоѓаат нови теории во науката, но она што не се менува се нашите учебници. Во учебниците, од кои голем дел се напишани пред повеќе од пет години, содржини застаруваат.

JAS MISLAM VAKA DRAGANA Vasil Antevski Dren SKOPJEЛидер. Да бидеш најдобар меѓу најдобрите или прв меѓу првите? Но дали најдобрите секогаш се први или дали првите мора да се најдобри?

JAS MISLAM VAKA SANJA Kiril i Metodij NEGOTINOДа се биде професор некогаш било чест, се сметало за благородна професија кон која се стремеле многу од интелектуалците. И денес е така, но не за сите. И денес образовниот систем постои, но не е ист.

ELENA EFREMOVA 111Ајде да го согледаме животот во нашата ни мила татковина од една друга перцепција. Драги мои читатели, би си зела за право да ве прашам - кој е главниот проблем на младите во Македонија? Без ниту малку размислување, претпоставувам, одговорот е невработеноста. Не сум сретнала личност која ниту еднаш се нема запрашано дали вреди воопшто да размислуваш да останеш овде, да формираш семејство, да градиш кариера, дали вреди да размислуваш за иднината во Македонија.

PoliksenaЕдноставна детска љубов во младите тинејџерски години. Знаете за што зборувам: држење за рака, слатки бакнежи, срамежливи насмевки, затскриени погледи, испраќање до дома, „те сакам“ и „јас тебе повеќе“...

17410106 1614749565217052 474256856 nЖивееме во хаос. Протестите се неделив дел од човечката природа, како порано така и денес. Луѓето од сите возрасти го изразуваат својот неспокој поради незадоволство од секаков вид. Но да зборуваме за специфична група на ученици од основниот и од средношколскиот круг.

VovednikЖивееме во време на постојани промени, многубројни турбуленции, нови откритија, постојани предизвици.

JAS MISLAM VAKA Mimi Filova Gevgelija3265Живееме во свет што тоне. Секојдневно си ги копаме сопствените гробови и трчаме кон провалијата. Гонети од брзината на модерниот свет паѓаме во замката на лежерниот живот, незаинтересираноста, незнаењето. Секојдневно си ја уништуваме планетата, како физички така и психички и интелектуално.

JAS MISLAM VAKA Marija Stojanovska Bitola3223Што ако ви речам да замислите еден 18-годишен тинејџер? Што прво ви паѓа на памет? Претпоставувам, замислувате млад и бунтовен, визионерски и неконформистички настроен човек, полн со енергија и љубопитност. Но како што велат, замислата не секогаш се совпаѓа со реалноста.

JAS MISLAM VAKA David Stojanovski Skopje9865Талкањето во место како вирус ги фатило поголемиот дел од моите соученици средношколци. Како без компас, не знаат каде би го продолжиле своето образование, а поголем дел од нив и не ни сакаат да го направат тоа. „А бе ајде, кој учи денес факултет, подобро ќе седам дома отколку да студирам“ се некои од објаснувањата.

Maja Orce jmvКога ќе престане ова масовно погубување на креативноста и на индивидуалноста? Кога ќе престане оваа тортура врз личниот став? Кога ќе престанам да ги слушам болните крици на овој наш образовен систем?

Marijana Vinica jmvМладите во денешно време се преокупирани со банални работи. Социјалните мрежи ни го окупираат скоро целото слободно време што го имаме. Благодарение на нив, квалитетите и вредностите кон кои би требало да се стремиме остануваат во сенка.

Barbara Veles jmvСветот е некогаш обоен само во црно и бело, но тоа зависи со какви очи гледаме кон него. Ако во нашите очи има сјај за успех, сјај за достигнување, тогаш тој е целиот во бело, но ако во нашите очи има само зло и омраза кон сите други, тогаш светот е целиот во црно.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk