Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Република Македонија е држава која што изобилува со голем број на таленти, особено се негуваат спортските потенцијали. Младата спортистка од Битола, Емилија Бошевска,  е ученичка во гимназијата „Јосип Броз Тито“, и е добитник на многубројни златни медали во боречки вештини. Емилија е горда на своите досегашни успеси, кои ги постигнува благодарение на познатата академија „За Нед До“. И самата таа вели дека „ Македонија е расад на таленти од областа на боречките вештини“. На своите врсници им порача да се борат за своите соништа и да не се откажуваат, како и да тренираат, затоа што здравјето е нашето најголемо богатство.

i povtorno da se rodam pak bi gi izbrala boreckite vestini

Медиум:  Зошто го избра баш овој спорт?!

Бошевска: Боречките вештини се спорт во кој владее дисциплина и посветеност. Токму тие ме научија како да бидам подобра личност, да се борам за она што го сакам, да имам поголема самодоверба. И пак да би се родила, би го одбрала овој спорт,  а  би ви го препорачала и на сите вас.

i povtorno da se rodam pak bi gi izbrala boreckite vestini 2Медиум:  Кое е идеално време да се започне со боречки вештини?

Бошевска: Најидеално време  за боречките вештини се секако оние детски години, од петгодишна возраст, кога и самото дете расте и се развива. Но, во нашата академија има членови од  5 до 73 години, па очигледно е дека секој може да започне со практикување на овој спорт.

i povtorno da se rodam pak bi gi izbrala boreckite vestini 3Медиум:  Си жртвувала ли некои сопствени задоволства за да постигнеш добри резултати?

Бошевска: За секој резултат е потребно многу време и многу посветеност. Нашите подготовки знаат да бидат доста макотрпни- за еден натпревар подготовките траат повеќе од  5-6 месеци, 2 до 3 пати на ден. Одрекувањето од некои задоволства јас не го чувствувам како жртвување.  Време имам за се’ , за дружење, за учење и за тренинг.

Медиум: Кое е твоето најголемо достигнување?

Бошевска: Секој постигнат успех има посебно значење за мене. Сум се посветила на овој спорт, тука и планирам да се надоградувам. Петте златни медали кои се случија на еден од последните натпревари ми се гордост, но она што го сметам за мое најголемо достигнување е работата со малите дечиња заедно со мојот мајстор Златко Неделковски и тренерот Дијана Неделковска чија доверба многу ми значи. Мојот сон и желба е да ги наследам моите тренери.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk