Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Секој втор млад човек дневно го користи мобилниот повеќе од десет пати. За многу од нив роденденот не е роденден ако не објават фотографии од него на Фејсбук. Експертите предупредуваат оти зависноста од Интернет, ви­део­игрите, мобилните те­лефони и другите уреди негативно влијае врз концентрацијата, сонот, здравјето, социјализацијата кај младите. На овие теми деновиве дискутираа десетици наши средношколци, родители и професори.

Анастазија Стошиќ од „В. А. Дрен" од Скопје пишува што претставува матурската прослава за славениците, подготовките и буџетот за истата. Еве ги одговорите од анкетата што ја спровела кај славеничките и славениците.

maturska-2014- Колку чини една матурска вечер?

Трошокот околу стајлинг и остато е индивидуална работа. Некои потрошија за стајлинг само 300 еур, а некои и до 1.000 еур .... Едно е идентично. Прославата во хотелот „Александар Палас" ги чинеше сите матуранти од „Васил Антевски Дрен" исто, ,,само 1500 денари со вклучена матурска вечера и афтерпарти во дискотеката „Привилиџ". Тоа со трубачите се само 30 тина еур. но некои си потрошија повеќе за да се истакнат...

koce1И додека секојдневно во медиумските гласила течат информации за потребата од стручни кадри од областа на електротехниката, Средното електротехничко училиште на Град Скопје „Михајло Пупин" успеа на едно место да собере 198 осмоодделенци од Скопје. Ова е трет пат како се организира овој натпревар по електротехника.

paradaПо осми пат, матурантите од Скопје им се придружија на своите врсници од други европски градови кои во исто време, точно напладне го одиграа танцот „квадрил“ на звуците на штраусовата опера „Лилјакот“.

All-Bar-None-sessionsДоколку оваа учебна година матурирате и барате интересен настан за патување на есен тогаш самитот на иницијативата All Bar None е вистинската шанса за вас. Овогодишниот самит ќе се одржи во Даблин- Ирска од 15 до 19 октомври.

obuka-19-05-2014Проектот Cultural Crossroads организиран од клубот на УНЕСКО и Младинската Алијанска од Крушево во соработка со АЕГЕЕ од Тирана ги покануваат младите од Македонија и Албанија на возраст од 16 до 30 години да учествуваат на тренинг за културна соработка од 5 до 9 јуни во Крушево.

natprevar-video1-2014Младинскиот видео фестивал Плурал плус ги повикува младите на возраст од 9 до 25 години да креираат видео на темите: миграција, различности и социјална вклученост. Овој фестивал ги признава младите луѓе како агенти на промените во еден свет полн со интолеранција, религиска и културна поделеност. Победниците на натпреварот ќе добијат парична награда од 1000 долари и финансиски обезбедено патување до Њујорк.

natprevar-video-2014За сите кои би сакале да се соочат со предизвикот да создадат едноминутно видео со своја интерпретација на Шекспир, Делегацијата на ЕУ и Британскиот совет го објавуваат видео натпреварот "Шекспир@1минутно видео", по повод неговиот 450-ти роденден.

natprevar-posteri-2014Проект Poster for Tomorrow е иницијатива што го промовира графичкиот дизајн како алатка за социјална промена во општеството. Секоја година овој проект зема конкретно човеково право како тема на натпреварот. Овогодишните постери треба да се борат за секој да има право на соодветна работа и поради тоа се дел од тематиката „Work Right“.

Camp-GLOW-LogoЛетниот камп Glow традиционално ќе се одржи и ова лето од 2 до 9 август во Тетово. Овој камп претставува еднонеделна дружба на средношколки од цела Македонија што се претставнички на различни култури и националности.

requemКако дел од проектот ,,Детекција и превенција од употреба на психоактивни супстанции” минатиот четврток беше реализирана уште една активност. Таа предвидуваше проекција на филм со тематика против дрогата, а потоа и дискусија на истата тема. За таа цел, по избор на учениците, го гледавме филмот ,,Реквием за еден сон”.

staroturski-stipendiiПочна пробното тестирање за Програмата за меѓународно оценување на учениците ПИСА 2015, која претставува една од најчесто користените алатки во светски рамки за мерење и оценување на практично применливото знаење што го стекнуваат учениците во образовниот систем во матичната земја. Ова оценување се спроведува на секои 5 години, а истото го практикуваат повеќе од 60 држави од целиот свет, истакна министерот за образование и наука Спиро Ристовски.

trki-gimnaziiВо учебната 2013/2014 година преку системот на натпревари на средните училишта во Скопје во кои учество земаа преку 180 екипи,се одиграа преку 700 натпревари, учество земаа околу 4000 ученици од 28 училишта на територија на Скопје најдобрите пласирани ќе ги измерат силите со своите врсници од другите градови на Република Македонија и тоа во следниве лиги: ракомет, кошарка, футсал и одбојка во машка и женска конкуренција.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk