Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Трета државна награда по биологија во седмо одделение, трета државна награда по физика во осмо одделение, прва државна ликовна награда на манифестацијата ,,50-ти Рацинови Средби” во деветто одделение и неколку меѓународни, држани, регионални и општински награди за поезија.

Ако ги прашате средношколците во скопската гимназија „Никола Карев“ дали им е познат бендот под име „Хана“, нема да пронајдете ученик од кого ќе добиете негативен одговор. Станува збор за музичка група во која настапуваат седумина тинејџери, сите ученици во ова школо. Својата слава меѓу младите тие успеаа да ја стекнат преку низа настапи на настани организирани токму од средношколците.

Учениците од скопската гимназија “Раде Јовчевски Корчагин“ и од основното училиште „Петар Поп Арсов“ учествуваа на работилница - еден вид симулација на училишен час, и преку заемна интеракција одговораа и изнаоѓаа решение на зададена задача. Настанот се одржа во рамки на иницијативата „Петок за млади“ во просториите на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИРТ), а часот го водеше професорот по дигитални системи и практична настава, Димитрија Ангелков кој предава во средно стручно училиште „Киро Спанџов“ од Кавадарци, кој им го претстави и својот изум – интерактивна училишна табла.

Средното електротехничко училиште на Град Скопје „Михајо Пупин“ е единственото средно еко-училиште кое доби зелено знаме на конкурсот од Програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“. Право на аплицирање на овој конкурс имаа 100 средни училишта.

Средношколката од СОТУ „Ѓорѓи Наумов“ – Битола, Евгенија Давитарова, ја освои наградата „Млад иноватор“ на натпреварот „Макинова“ во Скопје, настан кој е поддржан од Светската организација за интелектуална сопственист (Берин).

Да ја почуствуваат шпанската култура, да се забавуваат на шпанска музика и да зборуваат шпански јазик, се само мал дел од можностите кои ги искористија трите средношколки од средното училиште „Васил Антевски-Дрен“ од Скопје, Емилија Трајкоска, Марија Дуева и Теодора Дичова.

По 51. пат годинава во Велес се одржаа Детските Рацинови средби, а можноста свечено да ја отворат манифестацијата во велешкиот театар ја имаа гимназијалците од СОУ „Кочо Рацин“.

Учениците сведочат дека џоинт може да се купи за цена од 300 до 500 денари во зависност од квалитетот и не е тешко да се пронајде. Истражувањата, пак, покажуваат оти марихуана барем еднаш во животот пробале пет отсто од тинејџерите на возраст од 16 години, како и тоа дека најчесто првпат се употребува на 15 годишна возраст.

Три средношколки од Битола имаа незаборабно искуство во главниот град на Русија, каде беа поканети на отворање на изложбата во која се претставуваат бисерите на Монмартр, а имаа и можност од прва рака да ја почувствуваат руската култура.

Секојдневен работен ден, завршува последниот час, а со тоа и работниот ден.

Македонското издание на овој фестивал е најважниот кој се случува надвор од Македонија, тој е повеќе од гледање филмови, се организира од младите за младите. Тука никој не се срами да каже што мисли, тука секој со секој се спријателува и го покажува својот талент.

Околу 300 ученици од 15 средни училишта во Скопје на еден ден го окупираа Средно Водно кае се одржа петото издание на манифестацијата „Средношколски игри 2018“.

На креативен начин, по повот 10 октомври – Светскиот ден на менталното здравје, учениците од средното училиште на Град Скопје „Зеф Љуш Марку“, повикаа на подигање на свеста за металното здравје.

Средношколците и професорите од кумановската гимназија „Гоце Делчев“ на почетокот на месецов една недела беа домаќини на вкупно 22 ученици и девет професори од од Италија, Шпанија, Турција и Романија. Кумановци им посакаа топло добредојде со богата културно уметничка програма, на која настапија и членови на културно уметничкото друштво Српски вез.

Најдобрите спортски екипи од средните скопски училишта постигнаа одлични резултати на натпреварите во повеќе спортови во германски Нирнберг каде нашите средношколци се натпреваруваа со нивните врсници од овој збратимен град на Скопје.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk