Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Инфо

Под мотото „Сподели радост за родова еднаквост“ учениците од гимназијата „Орце Николов“ – Скопје го одбележаа празникот на жената. Со поинаков пристап во борбата против стереотипите во училиштата, тие упатија апел до соучениците и младите дека општеството се менува, вклучувајќи ја практиката на прославување на овој празник. Најнапред во училиштето, преку активизам за поддршка, а потоа и меѓу граѓаните - тие пренесоа дел од своите идеи за подигнување на свеста за важноста на овој ден.

„Сакаме да испратиме пораки за промена на односите во општеството и во семејството. Ова е наш повик за надминување на наметнатите модели за „машкиот“ и „женскиот“ свет. Заеднички одлучуваме и креираме иднина со еднаков пристап и прифаќање на родовите и општествените улоги. Сите можеме да помогнеме, треба само да сакаме да го (на)правиме тоа.“, велат средношколците од „Орце“.

 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-3
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-5
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-4
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-1
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-2
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-6
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-3
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-5
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-4
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-1
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-2
 • Eden-poinakov-8-Mart-vo-Orce-6

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk