Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Инфо

Logoa na IKS, Medium i EU

Институтот за комуникациски студии и Делегацијата на Европската Унија на 24 април 2020 г. (петок), 11.30-13 ч. организираат онлајн дебата „Дигиталната писменост – неопходни вештини за онлајн настава“. Ова е завршен настан oд средношколскиот конкурс „Биди медиумски активен/на“ со кој се одбележува Европската недела на медиумска писменост 2020.

 

Тема: Дигиталната писменост - неопходни вештини за онлајн образование 
  • Воведно излагање – д-р Жанета Трајкоска, директорка на Институтот за комуникациски студии
  • Дигиталните вештини – приоритет во визијата за дигитализирана Европа – Н.Е. Семуел Жбогар, амбасадор на Делегацијата на Европската Унија во Р. Северна Македонија
  • Што научив од „Биди медиумски активен/на“? – Димитар Решков, ученик од гимназијата „Богданци“ Богданци
  • Што научија наставниците од „Биди медиумски активен“? – Мевлуде Керими, професорка во гимназијата „Исмет Јашари“ – Липково
  • Што научија новинарите од “Биди медиумски активен/на“? - Пелагија Младеновска, новинарка во Радио Слободна Европа и менторка на тимот од гимназијата „САБА“ Скопје
  • Дигиталните вештини, неизоставен дел од медиумската писменост – Арбер Адеми, министер за образование и наука на Р. Северна Македонија
  • Адаптација на наставата во вонредни услови: искуства на наставниците и учениците – Ана Марија Наумовска, ученичка во гимназијата „Ј. Б. Тито“ Битола

Модератор: Ана Зафирова

 

ПРИЈАВЕТЕ СЕ ЗА УЧЕСТВО НА ФОРМАТА ПОДОЛУ ИЛИ НА СЛЕДНИОТ ЛИНК НАЈДОЦНА ДО 23 АПРИЛ 2020 Г.

Дебатата ќе биде онлајн, на платформата Adobe Connect, а упатство за поврзување на настанот можете да најдете овде.

Дискусијата ќе биде на македонски и на англиски јазик. 

Повеќе информации за средношколскиот конкурс Биди медиумски активен/на, прочитај тука.

За Европската недела на медиумска писменост 2020, прочитај тука.

За Европската недела на медиумска писменост 2019, прочитај тука.


EUsoTEBE1

Дебатата ја организираат Институтот за комуникациски студии и Делегацијата на Европската Унија во Р. Северна Македонија, во рамките на Европската недела за писменост 2020.

 

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk