d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Струмичките заштитени подрачја привлекуваат се повеќе велосипедисти

Во Струмица и околината има 4 заштитени подрачја: Смоларските и Колешинските водопади, Моноспитовското блато и Мокринските извори. Габровските водопади чекаат промена на статустот, и тие да станат заштитени подрачја.

Освен што служат за релаксација и одмор, овие природни убавини мамат спортисти и рекреативци. Голем број велосипедисти од Македонија, Бугарија и Грција се секојдневни посетители во овој регион.

Просечно овие убавини ги посетуваат околу 500 туристи на ден, а за време на викендите бројката може да достигне и до 1.000. Овие бројки оставаат сериозни последици на живиот свет во овој регион.

Теодора Илиева, СОУ „Гоце Делчев“ Валандово
Мила Јакимовска, СУГС „Орце Николов“ Скопје