Политика за користење на колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња. Колачињата се мали текстуални датотеки кои веб-страниците можат да ги остават на вашиот компјутер или мобилен телефон и истите да ги прочитаат од вашиот компјутер. Со помош на овие колачиња, веб-страниците можат да ги запомнат вашите поставки за јазикот, да добијат информации за вашиот прелистувач, вашата ИП адреса и друго.

Потребна е вашата согласност за да користиме колачиња. Можете да ја промените вашата согласност во секое време.

Вашата согласност важи за веб-страницата: medium.edu.mk

Kакви колачиња користиме

На нашата веб-страница користиме основни колачиња, функционални колачиња, колачиња за аналитика и колачиња за маркетинг.

Основни колачиња (неопходни)

Основните колачиња се потребни за да ја овозможат основната функционалност на страницата. Овие ги овозможуваат основните функционалности на веб-страницата и ја одржуваат нејзината безбедноста, без да прибираат податоци за вас.

Аналитички колачиња (изборни)

Овие колачиња се користат за се добие подобра слика како корисниците ја користат оваа веб-страница. Овие колачиња ги користиме во содејство со трети страни кои нудат услуги како Google Analytics и Microsoft Clarity, така што со прифаќање на овие колачиња, се сложувате со нивната политика за користење. Со овие колачиња се собираат информации за бројот на посетители, изворот од каде сте дошле на нашата веб-страница, приближна географска локација, возрасна категорија, кои делови од веб-страниците ги прегледуваат корсниците, каде кликаат и слично.

Маркетинг колачиња (изборни)

Овие колачиња се користат за да им се прикажат на посетителите релевантни реклами. Овие колачиња го следат вашето движење низ страниците и прибираат информации за да може да ви сервираат специфични реклами.

Ние не користиме колачиња за реклами, но нашите видеа се хостирани на платформата YouTube, која доколку се сложите, ќе прибира вакви информации за вас. Доколку се сложите на овие колачиња и ги прегледувате вметнатите видеа, вие се согласувате со политиката за користење на YouTube.

Листа на колачиња

Подолу ќе најдете листа на колачиња и технички информации за сите нив.

Elementor

Statistics (anonymous)

Usage

We use Elementor for content creation. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Statistics (anonymous)

Име
Истекување
persistent
Function
Store performed actions on the website

WordPress

Functional

Usage

We use WordPress for website development. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
Истекување
persistent
Function
Store user preferences
Име
Истекување
persistent
Function
Store user preferences
Име
Истекување
1 year
Function
Store user preferences
Име
Истекување
session
Function
Read if cookies can be placed
Име
Истекување
session
Function
Store language settings
Име
Истекување
persistent
Function
Store logged in users

Microsoft Clarity

Statistics, Marketing/Tracking

Usage

We use Microsoft Clarity for heat maps and screen recordings. Read more

Sharing data

For more information, please read the Microsoft Clarity Privacy Statement.

Statistics

Име
Истекување
Function
Store and track interaction
Име
Истекување
1 day
Function
Store and combine pageviews by a user into a single session recording

Marketing/Tracking

Име
Истекување
1 year
Function
Store a unique user ID
Име
Истекување
Function
Име
Истекување
1 year
Function
Store and track visits across websites

Stripe

Functional

Usage

We use Stripe for payment processing. Read more

Sharing data

For more information, please read the Stripe Privacy Statement.

Functional

Име
Истекување
1 year
Function
Provide fraud prevention

Polylang

Functional

Usage

We use Polylang for locale management. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
Истекување
persistent
Function
Store language settings

Google Analytics

Statistics

Usage

We use Google Analytics for website statistics. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Analytics Privacy Statement.

Statistics

Име
Истекување
1 year
Function
Store and count pageviews
Име
Истекување
1 day
Function
Store and count pageviews
Име
Истекување
2 years
Function
Store and count pageviews

Burst Statistics

Statistics (anonymous)

Usage

We use Burst Statistics for website statistics. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Statistics (anonymous)

Име
Истекување
1 month
Function
Store and track interaction

Posts View Counter

Functional

Usage

We use Posts View Counter for website statistics. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
Истекување
1 day
Function
Store and count pageviews

Google Fonts

Marketing/Tracking

Usage

We use Google Fonts for display of webfonts. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Fonts Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
expires immediately
Function
Read user IP address

Google reCAPTCHA

Marketing/Tracking

Usage

We use Google reCAPTCHA for spam prevention. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google reCAPTCHA Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
session
Function
Read and filter requests from bots
Име
Истекување
session
Function
Read and filter requests from bots
Име
Истекување
persistent
Function
Read and filter requests from bots

YouTube

Marketing/Tracking, Functional

Usage

We use YouTube for video display. Read more

Sharing data

For more information, please read the YouTube Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
session
Function
Store location data
Име
Истекување
session
Function
Store and track interaction
Име
Истекување
8 months
Function
Store user preferences

Functional

Име
Истекување
6 months
Function
Provide bandwidth estimations

Facebook

Marketing/Tracking, Functional

Usage

We use Facebook for display of recent social posts and/or social share buttons. Read more

Sharing data

For more information, please read the Facebook Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
2 years
Function
Store last visit
Име
Истекување
1 year
Function
Store account details
Име
Истекување
3 months
Function
Store a unique session ID
Име
Истекување
3 months
Function
Provide ad delivery or retargeting
Име
Истекување
90 days
Function
Store logged in users
Име
Истекување
3 months
Function
Store and track visits across websites
Име
Истекување
2 years
Function
Provide fraud prevention
Име
Истекување
30 days
Function
Store a unique user ID
Име
Истекување
2 years
Function
Store browser details
Име
Истекување
1 year
Function
Store account details

Functional

Име
Истекување
1 week
Function
Read screen resolution
Име
Истекување
90 days
Function
Provide fraud prevention
Име
Истекување
session
Function
Store and track if the browser tab is active

Miscellaneous

Purpose pending investigation

Usage

Sharing data

Sharing of data is pending investigation

Purpose pending investigation

Име
e_kit-elements-defaults
Истекување
Function
Име
Истекување
Function
Име
cmplz_consenttype
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_consented_services
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_policy_id
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_marketing
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_statistics
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_preferences
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_functional
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_banner-status
Истекување
365 days
Function
Име
WP_DATA_USER_4
Истекување
Function
Име
wpEmojiSettingsSupports
Истекување
Function
Име
e_event-tracker
Истекување
Function
Име
dark-mood
Истекување
Function
Име
lastExternalReferrerTime
Истекување
Function
Име
lastExternalReferrer
Истекување
Function
Име
rank-math-option-search-index
Истекување
Function
Име
rank-math-option-sitemap-index
Истекување
Function
Име
rank-math-option-general-index
Истекување
Function
Име
rank-math-option-titles-index
Истекување
Function
Име
WP_DATA_USER_8
Истекување
Function
Име
debug
Истекување
Function
Име
bis_data
Истекување
Function
Име
yesp-cookies-accept
Истекување
Function
Име
pvc_visits[0]
Истекување
Function

Согласност за употреба на колачиња

При првата посета на нашата веб-страница ќе ви се прикаже прозорец со објаснување за колачињата. Веднаш штом ќе кликнете на „Зачувај ги подесувањата“, се согласувате да ги користиме категориите на колачиња и додатоци што сте ги избрале во прозорецот, како што е опишано во оваа Политика за користење на колачиња. Можете да ја оневозможите употребата на колачиња преку вашиот прелистувач, но имајте предвид дека нашата веб-страница можеби повеќе нема да работи правилно.

Управување на согласноста за употреба на колачиња

Контакт информации

Институт за комуникациски студии
Јуриј Гагарин 17/1-1, 1000 Скопје
Македонија
Е-пошта: [email protected]
Телефон: +389 2 3090 004

 

Погледнете ја и Политиката за приватност.