d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Да се наречеш медиумски писмен

Стефан Митиќ, СУГС „Орце Николов“, Скопје

Како средношколец, се пријавувам за обуки, работилници, проекти и кампови од причина што сакам да запознаам и да се дружам со истомисленици, сакам да се надоградам како личност, да го развијам креативниот дух и да научам нешто ново. Летниот медиумски камп организиран од Високата школа за новинарство и односи со јавноста го постигна тоа. Кампот, иако краток, успеа да ни го долови професионалниот ангажман и предизвиците со кои се соочува секој новинар.

Себеси да се наречеш медиумски писмен во ова модерно општество, каде на секој чекор се пласираат лажни информации е тешко. Благодарение на кампот, јас и уште 29 средношколци од цела Македонија можеме да се наречеме така.

Преку целодневна работа, во рок од 4 дена, заедно со одлични предавачи, ние научивме како да создадеме фотосторија и научивме како да создадеме ТВ емисија – да снимаме, монтираме и да пренесеме информација на гледачите.

Предавачите успешно ни го пренесоа своето знаење со практични и интерактивни вежби, што е всушност најважно, затоа што таков начин на едуцирање не се добива на училиште.

За тие 4 дена, се ослободивме и го прикажавме нашиот целосен потенцијал. Се истакнавме како квалитетни средношколци кои се навистина посветени и ја завршуваат својата задача. Се зближивме и станавме  пријатели, кои со помош на социјалните медиуми ќе го продолжат своето пријателство и понатаму. Оддалеченоста не нè спречува.

Сфаќаме и прифаќаме во каков свет живееме. Свет во кој доколку си внимателен, посветен и искрен ќе успееш. Доколку не си, само ќе мислиш дека си успеал.