d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Медиумски лаборатории

Патувачките медиумски лаборатории изминатите години посетија 15 средни училишта низ Македонија. Средношколците низ неколкучасовни интерактивни предавања учеа што е вест, како се продуцираат медиумски содржини, како критички да ги анализираат медиумските пораки кои ги примаат, но и имаа можност да дискутираат со искусни новинари за теми кои ги засегаат.

Околу педесет ученици од гимназијата „Здравко Чочковски“ од Дебар учествуваа на тринаесеттата медиумска лабораторија што ја организираа Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и дневниот весник „Нова Македонија“. На двочасовната активна работилница учениците се запознаа со основите на новинарството, техниките

40-тина ученици од прва, втора и трета година од гимназијата „Зеф Љуш Марку“ во Скопје учествуваа на 13-тата медиумска лабораторија на иницијатива на Висока школа за новинарство и за односи со јавноста и Нова Македонија како дел од нивните активности за промоција на медиумската

„Како да знаеме кога новинарите се обидуваат да манипулираат?“, „Колку е просечната плата на новинарите во Македонија?“, „Што може да сториме ако некој недозволено објави фотографија или видео без наша дозвола?“ Сите овие прашања ги дискутиравме со ученици од втора,

Во средното училиште „Орце Николов“ во Скопје вчера се одржа медиумска работилница организирана од Високата школа за новинарство и односи со јавноста и весникот „Нова Македонија“. На работилницата учествуваа четириесетина ученици од гимназијата, кои пројавија посебен интерес за етиката и

Во средното училиште „Митко Пенџуклиски“ во Кратово се одржа медиумска работилница организирана од Високата школа за новинарство и односи со јавноста и весникот „Нова Македонија“. Шеесетина ученици од сите четри години активно партиципираа во работилницата којашто во основа го имаше

Повеќе од четириесетина ученици од неготинската гимназија „Св. Кирил и Методиј“ учествуваа на осмата медиумска лабораторија што ја организираат Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со весникот „Нова Македонија“. Учениците освен што дискутираа за професионалните стандарди

Четриесетина ученици од светиниколската гимназија „Кочо Рацин“ учеа како се прави весник, како се пишуваат вести и што е улогата на новинарите во едно општество. Александра Теменугова од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и новинарот Жарко Василевски

Педесетина ученици од средното училиште „Никола Карев“ во Скопје учеа како се прави весник и како се пишуваат вести. Предавањето за основите на новинарството го реализираа предавачи на Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и новинари во

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста со колегите од весникот „Нова Македонија“ организираа интерактивно предавање за учениците од гимназијата „Ванчо Прке“ од Виница за основните новинарски техники, начинот за пишување новински вести, употреба на медиумите како алатка

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и „Нова Македонија“ организираа медиумска лабораторија во гимназијата „Кочо Рацин“ во Велес. На неколкучасовната работилница учениците дознаа како се пишуваат вести, како работи една редакција, како се прави селекција на содржините и