Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Во рамки на програмата „Еразмус +“ и невладината организација „ГЕТ Иновација“, од 16 до 24 ноември 2017 година, се одржа семинар на младинска размена во Шпанија. На семинарот присуствуваа учесници од Италија, Франција, Шпанија, Португалија, Романија, Полска, како и шест младинци од Македонија, меѓу кои и учениците од гимназијата „Јосип Броз- Тито“ од Битола.

Велешката гимназија „Кочо Рацин“, која е една од најстарите образовни институции на нашите простори, прослави 160 години гимназиско образование во Велес, како и патронатот на училиштето. Јубилејот беше одбележан со литературен конкурс на тема „Образованието и уметноста – важни духовни вредности“,  доделени награди за најдобрите, музичко-уметничка програма, како и со театарската претстава „Многу врева за ништо“ од Вилијам Шекспир.

Агенцијата за млади и спорт на Република Македонија во соработка со Пливачката федерација на Македонија го поддржа учеството на четворица пливачи на Европското првенство во кратко пливање-ЛЕН, во Копенхаген, Данска, во Кралската Арена. Репрезентацијата во данската претстолнина ја сочинуваа Љупчо Ангеловски (50 метри делфин и 50 метри слободно), Давор Петровски (100 и 200 метри делфин), Ана Јаневска (50 и 100 метри делфин и 50 и 100 метри слободно) и Миа Крстевска (50, 100 и 200 метри делфин).

Koга од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста вторпат ме прашаа дали би бил домаќин на средношколци за „Медиумскиот ден“, без двоумење ја прифатив поканата. Веднаш ми текна на ланскиот настан кога ученциите-гости ме бомбардираа со прашања за работата на медиумите. Годинава го минавме истиот процес со 60-тина ученици кои во неколку групи се запознаа со функционирањето на една новинска информативна агенција.

Околу 30 отсто од учениците биле изложени на секаков вид на врсничко насилство, а 50 отсто биле сведоци на малтретирање на нивни соученици, покажале резултатите од анкетата во рамки на иницијативата „Стоп на булингот во училиштата“, која три студентки ја спроведоа во гимназијата „Орце Николов“ во Скопје.

Стружанецот Нико Нестор беше пливач, ватерполист, маратонец и сестран учесник на сите спортови во вода. Човек кој прв го преплива Охридското Езеро по неговата должина, а на 9 септември 1959 година и каналот Ла Манш. Воедно, тој бил и првиот учесник од овие краишта на трката Атлантик Сити – Њу Џерси која се одржала на американскиот континент. Меѓутоа цел живот останал аматерски спортист.

Петмина штипски средношколци, на меѓународниот натпревар „Get in the ring“ го освоија првото место со сопствена апликација и сега ќе се борат за милион евра во Брисел. На меѓународниот натпревар победија во конкуренција од 27 врвни старт-ап бизнис идеи.

Повеќекратната добитничка на златен медал во гимнастика-јуниорки на државно ниво, Елеонора Димковска, е ученичка  во прва година во гимназијата „Јосип Броз Тито“ во Битола. Иако е млада, а во гимназијата почетник и пред неа се многу предизвици, тоа сепак не може да се рече кога се во прашање гимнастичарските сали.

Средношколките Невена Кимова од „Никола Карев“ Скопје и Тамара Тодевска од „Кочо Рацин“ од Свети Николе беа најмладите учеснички на еднонеделната обука што на почетокот на ноември ја организираше Волонтерскиот центар Скопје во рамки Еразмус проектот „Медиумска писменост: чекор кон инклузивно општество“.

Со цел подигање на свеста кај младите за медиумска писменост и поинаков пристап кон информациите кои ги добиваат од интернет, во рамки на проектот „Младинска медиумска писменост“, преку разни активности се работеше на подигање на нивното критичко размислување.

СЕПУГС „Васил Антевски-Дрен“ во соработка со Црвениот крст на Македонија организираше крводарителска акција за учениците, на која беа собрани 130 крвни единици. Од училиштето информираат дека ова е рекорд помеѓу училиштата во Македонија.

Дали социјалните мрежи се толку многу навлезени во нашите животи што стануваме зависни од онлајн присуство? Дали и како тоа се одразува на средношколскиот живот, но и на комуникацијата со луѓето околу нас? За овие прашања дискутираа учениците од скопската гимназија „Орце Николов“ на дебата „Orce talks” со професорот по психолошки науки на Институтот за психологија во Скопје - Огнен Спасовски и со студенти по психологија.

Гимназијата „Никола Карев“ на 15 ноември годинава организираше забава за учесниците на меѓународниот фестивал „Игри без маска, театар без дискриминација“. Учесниците на овој фестивал, со и без хендикеп, беа од најразлични градови од Македонија, но и од Бугарија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово.

Фејсбук, Инстаграм, па Снепчет, се најчесто користените социјални мрежи на средношколците. Ретко твитање, уште поретко гледаат телевизија. Единствени омилени  телевизиски производи им се играните серии, музичките содржини и документарните филмови на странските канали. Интернетот е доминантен медиум во нивното секојдневие. Го користат за информирање и за комуникација.

МЕДИУМ: Дали е ова твое прво појавување на телевизиските екрани?

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk