d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt

Вести

Раскажи го твојот омилен филм како вест. Нареди ги вестите по важност. Преку фотографии или видео раскажи општествено важна приказна. Ова се само дел од предизвиците кои им ги дадовме на учесниците на Кампот за медиумска писменост кој се одржа

Зошто се важни медиумите? Што е вест, а што дезинформација? Како да ги препознаеме и каде да ги пријавиме дезинформациите? Ова се дел од темите на кои дискутиравме со четириесетина учениците од АСУЦ „Боро Петрушевски“ на медиумската лабораторија „Техники на

Најголем дел од мрежите на кои што се младите како Тик-ток и Инстаграм преставуваат плодно поднебје за споделување на лажни видеа и фотографии е искуството на учениците од ова училиште.

Откривање deep fake видеа и лажни фотографии и препознавање дезинформации за масовна посетеност на настани. Ова се содржините на трите видеа кои Институтот за комуникациски студии (ИКС) ги изработи за да служат како онлајн ресурси за медиумска писменост.

Во филмската уметност се произведува нова емоција или мисла кај публиката со лепење на кадри. При фотографирањето, пак, пораката и ставот се искажуваат преку начинот на кој ќе биде врамен субјектот кој се фотографира.

На Економскиот факултет при УКИМ во саботата се одржа првиот Национален средношколски самит на кој средношколците ги истакнат своите ставови и предлог решенија за проблемите со кои се соочуваат во образованието.