Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

amanetЧленовите на Младинската организација при битолското економско училиште „Јане Сандански“ изготвија документарен филм по повод 91 година постоење на училиштето. Изминатото полугодие тие првпат го издадоа и училишниот весник „Аманет“.

ekskurzija-algoПариз, Амстердам, Берлин... се некои од градовите кои им овозможија на учениците од приватната гимназија „Алгоритам“ да се запознаат со различните европски култури и вредности. На училишните екскурзии кои траат и до 12 дена среношколците можат да ја почувствуваат Европа „на дланка“.

team„Да ја поттикнеме солидарноста: Да се грижиме за другите и да го споделиме она што го имаме!“ – ова е темата на овогодишниот конкурс за прекугранични школски објекти. По осми пат по ред, ACES – Академијата на средноевропски училишта ги повикува наставниците и учениците да осмислат и спроведат нови проекти, во соработка со меѓународни партнери. Предлозите на проектите можат да се испратат во периодот од 15 јануари до 15 април. Училиштата кои ќе претстават најдобри проекти ќе освојат вредни парични награди.

caj-gpetrovСредношколците од скопското училиште „Кочо Рацин“ делеа топол чај во студените зимски денови на жителите во населбата Ѓорче Петров по повод училишниот патрон празник. Учениците ја реализираа уличната акција под мотото „Направи добро дело“, сакајќи да прикажат дека придонесуваат за доброто на заедницата и дека се поборници против девијантните појави кои кружат околу нив.

drofboliСе присетува кога за роденден како дете добил кученце и оттогаш животните му станале дел од неговото секојдневие. Професорот по ветерина Ивица Спасовски во неговиот живот посветил премногу грижа за кучиња, мачки, папагали, а денес има мини фарма со повеќе видови на животни и украсни птици. Ја сака и работата со ученици, па денес предава токму во средното училиште кадешто учел - скопското ветеринарно училиште „Браќа Миладиновци“.

kreativen-bt-gimnazijaАко прошетате низ ходниците на битолската гимназијата ,,Јосип Броз Тито”, во секој агол ќе ги забележите креативноста и уметничкиот дух на нејзините средношколци. Од една училница се слушаат музичките проби на членовите од училишните бендови, во соседната нивните соученици цртаат седнати на прозорецот, а трети ги усовршуваат улогите за театарската претстава. Врвулицата од средношколци кои се подготвуваат за претстојните училишни настапи прави во битолската гимназија да владее креативен хаос.

multimedijalciИзминативе денови низ скопските улици се снимаат последните сцени од 12-те краткометражни филмови, кои се авторски проекти на средношколците од првата генерација на отсекот за мултимедија во средното уметничко училиште „Лазар Личеновски“ во Скопје.

prva-operska-vecerУчениците од Младинската заедница при прилепската гимназија „Мирче Ацев“ ја организираа првата ораторска вечер во градската библиотека „Борка Талески“.

tijana-milic„Понекогаш повторно се враќам во моментите кога сум мало девојче кое верува во среќен крај. Добро, сепак во реалниот живот е потешко отколку во бајките, но ќе се потрудиме да има среќен крај, нели?“. Ова беше срдечното добредојде на средношколката од скопското училиште „Јосип Броз Тито“, Тијана Милиќ на промоцијата на нејзините две книги.

demir-hisarМултиетничко образование, тријазичен речник, промоција на хумани и креативни вредности се дел од бројните успеси на средношколците од училиштето „Крсте Петков Мисирков“ од Демир Хисар.

koco-racin-volontiraСо настап на училишниот музички оркестар и делење летоци со пораки за волонтирање, средношколци од скопското училиште „Кочо Рацин“ го одбележаа Светскиот ден на волонтерството - 5-ти декември во еден од трговските центри во Скопје.

cvetni-aranzmani1Кога ќе поминете на тротоарот покрај скопската гимназија „Георги Димитров“ ќе забележите преубаво уреден двор. За момент ви доаѓа помисла колку ли пари троши училиштето за одржување на зеленилото и цеќињата. Но, не е платено ниту денар. За училишниот двор се грижат средношколците од шумарско-дрвопреработувачкиот смер.

arseni-jovkovСкопското економско и правно училишпте „Арсени Јовков“ ја одржа четвртата традиционална претстава „Твориме, создаваме и зборуваме на македонски јазик“ на 12-ти декември во Драмскиот театар.

algoritam-finkiУчениците од ПСУ „Алгоритам Центар“ го посетија Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство.

snowboard-kidИ кога нема снег, средношколецот Марко Пајковски е на снежните патеки. Со неговата даска за скијање, тој е полетен и среќен, вистински „снежен“ крал на височините. Оддамна научил да стои на две нозе и со нив истовремено да лета. Иако има малку привилегии на слободно време, со посветеност и напорна работа, успехот и задоволството му се сигурни. Овој ученик во скопската гимназија „Орце Николов“ е државен првак во сноубординг и член на македонската репрезентација.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk