Коалиција за медиумска писменост

Види ги осумте иницијативи на граѓанските организации кои заедно со своите медиуми-партнери ќе ја промовираат медиумската писменост во земјава.

Повеќе

Средношколски весник

Средношколец си и сакаш да пишуваш во весник. Стани дел од редакцијата на средношколскиот весник „Медиум“ што излегува еднаш месечно во весникот „Нова Македонија“.

Повеќе 

Што е медиумска и информациска писменост?

Со развојот на новите медиуми, стана неопходно да поседуваш вештини за користење на новите информатички технологии и знаење како се справиш со напливот на вести и информации.

Повеќе 

Ресурси

Ресурси

Прочитај, гледај и научи повеќе за медиумска писменост. Ресурсите се поделени во четири категории: за граѓаните, за медиумите, за граѓанскиот сектор, и, за средношколците.

Повеќе

Медиумската писменост низ видеа

Младата јутјуберка Изабела Пан во улога на Медиана низ пет видеа објаснува пет различни сегменти на медиумската писменост.

Види ги видеата:

Следен број „Медиум“

Следниот број „Медиум“ излегува на 28 декември во дневниот весник „Нова Македонија“.

„Медиум“ е дел од мрежата за медиумска писменост што ја формираше ААВМУ.

Коалиција за медиумска писменост

Коалицијата на медиумска писменост ја сочинуваат осум граѓански организации и осум медиуми кои преку заеднички иницијативи реализираат активности за промоција и унапредување на медиумската писменост.

Приклучи се

Видеа

Конференција: „Медиумската писменост како предуслов за активно граѓанство“, 27.09.2016.

Повеќе видеа 

За проектот

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите од Лондон и со дневниот весник „Нова Македонија“ во периодот 2016-2018 г. ќе го реализира проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Македонска коалиција за медиумска и информациска писменост“.

Повеќе

За весникот „Медиум“

„Медиум“, весникот на сите средношколци е плоштадот на слободата на младите луѓе. Средношколец си и сакаш да пишуваш во весник. Стани дел од редакцијата на првиот средношколски весник кој излегува еднаш месечно во „Нова Македонија“.

Повеќе

 
Адреса
ул. „Јуриј Гагарин“, бр. 17/1-1, Скопје тел. 02 / 30 90 004