d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
kumanovski muabeti konferencija za med pismenost vo obrazovniot sistem

Кумановски муабети: Конференција за медиумската писменост во образовниот систем

За медиумската писменост во образовниот систем во однос на неодамна усвоената Сеопфатна стратегија за образованието 2018-2025 и тековните реформи на Министерството за образование и наука ќе се дискутира денеска на конференцијата „Медиумската писменост во Македонија: во или вон образованието“.

Организатор на конференцијата е Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности од Лондон и дневниот весник „Нова Македонија“.

Ќе бидат презентирани иницијативите на осум граѓански организации и осум медиумски партнери во рамки на Коалицијата за медиумска писменост што во 2016 ја основаше Високата школа. Нивните заеднички активности беа поддржани со грантови од Европската Унија, со цел да ја унапредат медиумската писменост во земјата.

– Во изминатите осум месеци преку овие иницијативи се продуцираа различни медиумски содржини креирани од и за маргинализираните групи граѓани, имаше едукативни активности за младите да можат критички да ги перцепираат вестите и да умеат да ги препознаваат професионалните новинарски стандарди, соопшти Високата школа за новинарство и за односи со јавноста.