Меѓународен проект Eднаква моќ на жените | Enakopravna moč ženskam,
ко-финансиран од Министерството за надворешни работи на Република Словенија
logoa newsletter novo IKS
Во 9-тото и последно издание на е-магазинот „Еднаква моќ“, дознајте од Натали Цвикл Постружник за причината зошто настана овој проектот, за ефектите од една посета и проект спроведен во Африка на Маја Ахац од АДРА Европа, за успешната приказна на Венера Гелебешерва Крстиќ, енолог и сопственик на винаријата „Јостела“, за провокативниот напис на Сања Мештеровиќ и за многу други стории што може да ги прочитате на македонскианглиски и словенечки јазик.

Сè што е добро кратко трае

EQUALPOWER newsletter sep 2019 1Сè уште, после толку многу години. Започна во 1909 година. Сто и десет години подоцна сè уште целиме кон зголемена еднаквост, сè уште зборуваме за проблеми во образованието, финансирањето, достапноста на ресурсите, родовите разлики во платите, итн. Како е ова можно?

ПОВЕЌЕ

Розови очила

EQUALPOWER newsletter sep 2019 2Интересно е како одредени луѓе несвесно го допираат мојот живот и го менуваат засекогаш. Вајолет влезе во мојот живот на само еден час. Таа и нејзините зборови долго ја надживеаа нашата физичка средба, која се случи во еден жежок и спарен септемвриски ден, во едно зафрлено село во срцето на Африка.

ПОВЕЌЕ

Приказните од детството инспирација за сопствена винариja

EQUALPOWER newsletter sep 2019 3Венера Гелебешева Крстиќ растела со мирисот на ферментирано вино во винарската визба на татко ѝ. Следејќи го своето животно мото „Среќен е оној што го работи тоа што сака“, таа се запишала на Земјоделскиот факултет во Скопје. По завршувањето на студиите останала да работи на Земјоделскиот факултет и се посветила на науката и изучувањето на грозјето. По цели седум години решила да работи во производство и од факултет заминала во винарија.

ПОВЕЌЕ

Дали стилот на лидерство ви е машки или женски? Не е важно – сè додека не се однесувате како гомнар!

EQUALPOWER newsletter sep 2019 4Како што рече Роберт Сатон, професор на универзитетот Стенфорд, во својата книга “The No Asshole Rule”, „силеџиско однесување на работното место го влошува моралот и продуктивноста“. Се предлага правило да се исфилтрира токсичниот персонал – правилото за забрана на гомнари. Авторот инсистира на употреба на зборот гомнар, бидејќи другите зборови како силеџија или кретен „не пренесуваат ист степен на ужас“. На прашањето за употребата на зборот во насловот на книгата, тој рече: „Ваков безобразен наслов предизвикува емотивна реакција. Изборот што го имате е да бидете навредливи или игнорирани“.

ПОВЕЌЕ

Контактирајте не на

www.izidavita.si; [email protected]; [email protected]
https://www.facebook.com/ZAVOD.IZIDA/

www.iks.edu.mk[email protected]; 02 30 90 004
www.facebook.com/InstituteOfCommunicationStudies

Меѓународнiot проект Eднаква моќ на жените e ко-финансиран од Министерството за надворешни работи на Република Словенија. Содржината на информаторот ги претставува мислењата на авторите и не е официјален став на Владата на Република Словенија.

© 2017 Институт за комуникациски студии, „Јуриј Гагарин“ 17-1/1, Скопје