d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
ucenicite i nastavnicite mediumski ke se opismenuvaat

МРТ: Ученици и наставници медиумски ќе се описменуваат

Преку анимирани спотови неколку институции ќе спроведат проект кој ќе одговори како критички да се оценуваат новинарските содржини. Преку проектот ќе се обезбедат и информации за правата на детето…

Медиумска писменост, за кого и зошто е важна, како критички да се оценуваат новинарските содржини. Ова е главната цел на проектот што го реализираат повеќе институции. Ќе ги опфати учениците. Ќе се запознаат со начините како критички да ги анализираат понудените информации.

Изработени со анимирани спотови за повеќе возрасти, Освен на учениците, треба да им бидат од корист и на наставниците во основните и на професорите во средните училишта.

Меѓу другото, низ Проектот за медиумска писменост се обезбедуваат информации и за конвенцијата за правата на детето. Учениците треба да се запознаат со нивните права, со начините како истите да ги остварат, но и како да поднесат претставка до Народниот правобранител.

Ана Јосифоска- Тодоровска