Uncategorised |

Конкурс за најдобар средношколски медиумски производ: „ИЗРАЗИ СЕ ПРЕКУ МЕДИУМИТЕ“ 2019

Доделени наградите за најдобар медиумски производ од конкурсот „Изрази се преку медиумите“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) ги додели наградите за најдобрите средношколски медиумски производи добиени на конкурсот „Изрази се преку медиумите“. Овој конкурс ИКС и Високата школа за новинарство преку средношколскиот весник „Медиум“ го организираат 10 години. Темата за годинешниот конкурс е „Сакам да живеам во чиста околина“, која е дел од кампањата од јавен интерес за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“ што ја реализира ИКС со финансиска поддршка на Владата на Обединетото Кралство. Цела деценија преку оваа и слични иницијативи се обидуваме да ги поттикнеме средношколците да го кажат својот став, да бидат гласни и критички граѓани кои знаат во какво општество сакаат да живеат.

Првата награда ја освои Берат Ахметај од СЕТУ „Михајло Пупин“ од Скопје кој преку видео испрати порака во каква животна средина сака да живее. Втората награда е за фото приказната на Сара Николова и Викторија Панова од гимназијата „Кочо Рацин“ од Велес, а третата награда ја понесе Вероника Кузманоска од прилепската гимназија „Мирче Ацев“. Наградите ги врачи британската амбасадорка Рејчел Галовеј која истакна дека заштитата на животната средина е еден од приоритетите на владината програма на Обединето Кралство во Република Северна Македонија. „Откако сум абасадор овде, често ја слушам и читам дебатата низ целата земја за животната средина, загадувањето на воздухот, урбаното планирање, дали има доволно зеленило за повеќе кислород и за повеќе да уживаме. Сите тие се важни прашања затоа што нашите животи зависат од животната средина. Квалитетот на воздухот што го дишеме и храната што ја јадеме покажува дали и колку се грижиме за околината. “ – рече амбасадорката Галовеј.

На настанот беа претставени и 12-те најкреативни медиумски производи чии автори, заедно со првонаградените, ќе учествуваат на летниот медиумски еко камп што ИКС ќе го организира од 8-10 јуни во Струмица и на Смоларските водопади. Тоа се:

 • Тимот на СОУ Гоце Делчев Валандово (фото сторија)
 • Габриела Андонова од гимназија „Св. Кирил и Методиј“ Неготино (фото сторија)
 • Кристина Конева од „Орце Николов“ Скопје (фото сторија)
 • Кристина Филипоска од гимназија „Ј. Б. Тито“ Скопје (видео)
 • Марија Ѓорѓиева и Симона Спанџова од гимназијата „Добри Даскалов“ Кавадарци (фото сторија)
 • Мила Јакимовска од „Орце Николов“ Скопје (фото приказна)
 • Теодор Богоески од „Р. Ј. Корчагин“ Скопје (фото сторија за мобилна апликација)
 • Теодор Богојевски од „Владо Тасевски“ Скопје (видео)
 • Надица Колоска од „Ј. Б. Тито“ Битола (видео)
 • Станиша Станковиќ од „Јован Калаузи“ Битола (фото сторија)
 • Атанасие Заев од „Орце Николов“ Скопје (фото сторија)
 • Петрина Станковска од „Наум Н. Борче“ Крушево (видео)

Учениците можеа да аплицираат со едноминутни видеа и/или фото стории во кои требаше да се изразат што им пречи во нивното опкружување, што тие би промениле, каква порака би испратиле до институциите, до соучениците и до граѓаните, за да живееме во чиста околина. На конкурсот што беше отворен од средината на април до 5 мај 2019 год., пристигнаа 46 апликации, групни и поединечни, од вкупно 24 училишта низ земјавата.

{loadposition nagradi-izrazi}

 

Повеќе информации за конкурсот на www.medium.edu.mk

Скопје, 9 мај 2019

Контакт лице:

Александра Теменугова, е-маил: [email protected]; тел: 02 3090 004

 

 

Доделување награди за конкурсот
„Изрази се преку медиумите“
   

 

ALB

Конкурс за најдобар средношколски медиумски производ

„ИЗРАЗИ СЕ ПРЕКУ МЕДИУМИТЕ“

Институтот за комуникациски студии во рамки на кампањата од јавен интерес за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“ ги повикува средношколците во Македонија да се пријават на конкурсот за најдобар медиумски производ „Изрази се преку медиумите“ на тема „Сакам да живеам во чиста околина“. Учениците и училиштата можат да аплицираат со фотоприказна или едноминутно видео.

Медиумските производи треба на оригинален начин да ги пренесат идеите, интересите и барањата на учениците за промена на животната средина во која што живеат. Во своите фотографии и видеа, учениците треба да прикажат примери од околината за коишто мислат дека е неопходна интервенција од институциите и граѓаните (чист воздух, вода и почва, урбана хигиена, заштита на биодиверзитетот).

Целта на овој конкурс е да се поттикне медиумската писменост и еколошката свесност кај младите кои на креативен начин ќе покажат дека умеат да ги користат медиумите за да предизвикаат промена во средината во која живеат.

Изработка

Фотоприказната треба да содржи од 6 до 8 фотографии со легенда (кус текст што ќе го објасни значењето). Текстот под фотографиите може да биде на кој било од јазиците и писмата што се употребуваат во Северна Македонија.

Видеото не треба да биде подолго од една минута. Доколку се користи музика, треба да се почитуваат авторските права. Дијалозите или која било друга форма на комуникација може да бидат на јазиците што се употребуваат во земјата. Во апликацијата треба да има кусо објаснување, не подолг од 10 редови.

Право на учество

На конкурсот може да се пријават ученици од прва до четврта година од сите средни училишта во Македонија и самите училишта. Дозволено е групно учество на соученици, но ако производот биде награден, наградата ќе се додели на авторот или носителот на пријавата. Доколку училиште се јавува како учесник, наградата ќе се додели на училиштето.

Учесниците може да поднесат повеќе производи во различни формати.

Корисни информации како да се изработи фотографија / фотоприказна или да се снима и монтира видео.

Награди

 • Прва награда – мобилен телефон Samsung Galaxy A7
 • Втора награда – акциона камера
 • Трета награда – акциона камера

За 15-те автори на најдобрите производи, Институтот за комуникациски студии обезбедува учество на неколкудневниот средношколски еко камп што ќе го организира во јуни.

Пријавување

Кандидатите треба да пополнат Формулар за пријавување и заедно со изработениот продукт да го испратат на е-адресата [email protected] најдоцна до 05 мај 2019 година.

Контакт

Александра Теменугова, [email protected], 02 30 90 004.

 

Преземи го конкурсот на Албански