Вести |

Седмиот медиумски ден во 5 минути

Повеќе од 150 средношколци од 12 средни училишта низ државава учествуваа на седмиот Медиумскиот ден. Тие посетија национални, регионални и локални медиуми каде видоа како изгледа еден дел од работата на новинарите, како функционираат медиумите и како се справуваат со дезинформациите.

Освен што ѕирнаа што се случува во новинарските редакции и позади камерите, седнаа и пред нив да видат како се водат вести. Медиумскиот ден заврши со дебата на која учесниците дискутираа  колку се опасни дезинформации и како да се заштитиме од нив, и се запознаа со апликацијата „Чичко Мрчатор“ која преку игра нуди начини за борба против дезинформациите со критичко размислување.