Гуглај паметно |

20 години WordPress!

feat-img

Доколку некогаш сте размислувале за креирање на веб страница, веројатноста дека сте слушнале за системот за менаџирање на содржина WordPress е огромна. Статистиката вели дека 43% од сите веб сајтови на интернет користат WordPress како свој CMS (Content Management System).

Доколку ве интересира што е WordPress, кога е креиран, колку е популарен и која е неговата функција, како и која е поврзаноста на WordPress со џезот… Продолжете со читање и ќе ги дознаете одговорите на овие прашања…

CMSВеб страници (% од сите)Веб страници (број)
WordPress43%810 милиони
Shopify4.1%70 милиони
Wix2.3%43 милиони
Squarespace2%38 милиони
Joomla1.6%30 милиони

Што е WordPress?

WordPress е популарен систем за управување со содржина (CMS) и платформа за градење веб-страници. Тоа им овозможува на корисниците да креираат и управуваат со веб-страници без да имаат големо знаење за кодирање или технички вештини. WordPress обезбедува кориснички интерфејс со широк спектар на приспособливи теми, плагини и функции кои им овозможуваат на поединците, бизнисите и организациите да креираат веб-страници за различни цели.

Со WordPress, можете да креирате блогови, лични веб-страници, продавници за е-трговија (со активирање на Woocommerce плагинот), страници за портфолио, деловни веб-страници и многу повеќе. Тој нуди робустен екосистем од теми и додатоци кои ви дозволуваат да го прилагодите изгледот и функционалноста на вашата веб-страница за да одговараат на вашите специфични потреби.

WordPress е познат по својата флексибилност, приспособливост и поддршка од заедницата. Тоа е платформа со отворен код, што значи дека нејзиниот изворен код е слободно достапен за секој да го користи, менува и придонесува. Ова доведе до огромна заедница на програмери, дизајнери и корисници кои постојано го подобруваат WordPress со нови функции, безбедносни ажурирања и подобрувања.

Севкупно, WordPress стана една од најпопуларните и најшироко користените платформи за креирање веб-страници, давајќи им можност на милиони поединци и бизниси да го воспостават своето онлајн присуство лесно и ефективно.

Почетоците на WordPress

WordPress првично беше создаден во 2003 година од Мет Муленвег и Мајк Литл како дел од постоечкиот софтвер за блогирање наречен b2/cafelog. Целта беше да се развие корисничка и достапна платформа за блогерите. Тие решија да го направат софтверот да биде со отворен код, дозволувајќи им на другите да придонесат во неговиот развој и да ги прошират неговите способности.

Првата верзија на WordPress, позната како WordPress 0.7, беше објавена во мај 2003-та година. Брзо се здоби со популарност поради неговиот интуитивен интерфејс, лесниот процес на инсталација и можноста за прилагодување на темите и додатоците. Со текот на времето, платформата еволуираше и се прошири надвор од блогирањето, станувајќи полноправен систем за управување со содржина (CMS) кој се користи за различни типови на веб-страници. 

Што е CMS?

CMS (Content Management System), на македонски систем за управување со содржина, е софтверска апликација која го поедноставува процесот на креирање, управување и организирање дигитална содржина. Обезбедува кориснички интерфејс за поединци или организации лесно да креираат и објавуваат содржини на веб-страници, блогови или други онлајн платформи. Со CMS, не треба да бидете експерт за кодирање за да управувате со вашата веб-страница. Можете да креирате веб-страници, да испраќате медиумски датотеки, да организирате содржина и да го контролирате корисничкиот пристап со само неколку кликања. CMS платформите нудат дизајн базиран на шаблони, овозможувајќи ви да го прилагодите изгледот и чувството на вашата веб-страница без да започнете од нула. Тие исто така обезбедуваат функции како оптимизација на пребарувачот, управување со корисници и интеграција на плагини за да се прошири функционалноста. Популарните CMS платформи вклучуваат WordPress, Joomla и Drupal.

2004: WordPress 1.0:

Беше објавена првата официјална верзија на WordPress, WordPress 1.0. Се одликуваше со едноставен и интуитивен интерфејс, што го прави достапен за поширок опсег на корисници. 

2005: Теми и плагини:

WordPress воведе теми, што им овозможи на корисниците лесно да го менуваат дизајнот и изгледот на нивните веб-страници. Дополнително, беа воведени плагини, овозможувајќи им на корисниците да додаваат нови функции и да ја прошират функционалноста на нивните страници на WordPress. 

2007: Стартување на WordPress.com:

Automattic, компанијата зад WordPress, го лансираше WordPress.com, хостирана верзија на WordPress која им обезбеди на корисниците бесплатна платформа за креирање и управување со нивните блогови. 

2008: WordPress.org и WordCamp:

Заедницата на WordPress го основа WordPress.org како официјална веб-страница за софтверот WordPress со отворен код. Беше лансирана и WordCamp, конференција фокусирана на WordPress, која ги собра корисниците, програмерите и ентузијастите. 

2010: Прилагодени типови објави и повеќестрани:

WordPress воведе прилагодени типови на објави, што им овозможи на корисниците да креираат и управуваат со различни типови на содржина надвор од традиционалните блог постови, како што се портфолија или настани. Воведен е и WordPress Multisite, овозможувајќи им на корисниците да управуваат со повеќе веб-страници од една инсталација на WordPress. 

2012: WordPress 3.4 и Customizer:

WordPress 3.4 ја воведе функцијата Customizer, обезбедувајќи преглед во живо на промените направени на теми, графички контроли и други поставки на страницата. Корисниците можеа да ги прилагодат своите веб-страници во реално време, правејќи го процесот на дизајнирање поинтеактивен. 

2015: WordPress REST API:

Воведен е WordPress REST API, нудејќи им на програмерите стандардизиран начин за интеракција со WordPress и пристап до неговите податоци. Ова овозможи развој на надворешни апликации и интеграции со други платформи.

2017: WordPress 5.0:  

Гутенберг, нов уредник базиран на блок, беше воведен како плагин и подоцна интегриран во јадрото на WordPress со објавувањето на WordPress 5.0. Гутенберг направи револуција во искуството за уредување содржина со воведување на повизуелен и пофлексибилен пристап за градење веб-страници.

2022: WordPress 6.0

Објавувањето на WordPress 6.0, им понуди на програмерите новини како што се: повеќе избори на темплејти, интегрирани шеми, дополнителни дизанерски алатки, подобри перформанси, повеќе варијанти за стилот, подобрени пишувачкo искуство и друго. 

Обединување на креативноста и технологијата:

Џезот е познат по својата импровизација, иновативност и способност да обедини различни музички елементи. Слично на тоа, WordPress ги комбинира креативноста и технологијата за да ги поттикне корисниците и да обезбеди платформа за изразување на нивните идеи онлајн. Секоја верзија на WordPress е посветена на одреден џез артист, како на пример верзијата 2.0 е посветена на Duke Ellington, а пак верзијата 5.0 е посветена на Bebo Valdѐs. 

WordPress заедницата во Македонија

WordPress заедницата во Македонија е активна група на поединци посветени на платформата WordPress. Тие се здружуваат за да поддржат, учат и соработуваат на сите работи на WordPress. Со редовни настани, заедницата обезбедува простор за вмрежување, споделување знаење и професионален раст. Членовите на оваа заедница се различни, вклучувајќи програмери, дизајнери, блогери, студенти и сопственици на бизниси. Нивната цел е да ги унапредат своите технички вештини за WordPress и да придонесат за поширокиот екосистем на WordPress. Преку нивните колективни напори придонесуваат за раст и подобрување на WordPress во Македонија и пошироко. Без разлика дали сте почетник или искусен корисник, заедницата на WordPress во Македонија е одлично место каде што можете да се поврзете со истомисленици и да го проширите вашето знаење за WordPress.

Автор: Љубомир Давитков

Текстот е изработен во соработка со IT.mk.